Beyoğlu Galatasaray Meydanı’nda toplanan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi yaklaşık 50 kadın, TBMM’de kurulan Boşanmayı Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporu protesto etti. Basın açıklaması yapan kadınlar, komisyon raporunu yırttı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kurulan Boşanmayı Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı rapora tepki gösteren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi yaklaşık 50 kadın, Beyoğlu Galatasaray Meydanı’nda toplandı. Ellerinde döviz, pankart ve flamalarla sloganlar atan kadınlar, hep bir ağızdan çıkartılan raporu tanımadıklarını haykırdı. Sloganların ardından grup adına basın açıklaması yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, “Boşanmaların artışından, ki bu artış sadece yüzde 1.7, dünya ortalamasının çok altında, bir ara bunu önlemek üzere bir komisyon kurdular. Biz o zaman da itirazımızı yükselttik. Asıl kanayan yaralar, önemli toplumsal sorunlar için kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı için komisyon kurun dedik. Fakat bu kurdukları tamamen tersine amacı olan komisyondur, ne yazık ki öngörümüz doğrulandı. Bir sonuç raporu yayınlandı ki bunu biz ilk defa Meclis çalışmasını yırtmak istiyoruz. Çünkü bu Türkiye tarihinde de utanç verici bir belgedir” dedi.
“Mevcut erken yaşta evlendirilmiş çocuklarımız için tam bir yasal zemin sunmak istiyorlar” diyen Kav, "Onları istismar edenle hatta evlendirmek istiyorlar. Kadınların şimdiye kadar özelikle de öldürülerek ödediği bedellerle kazandığı yaşamsal haklarını geri almak istiyorlar. Bu komisyonda asıl olarak kısaca çerçevesi aslına bakarsanız IŞİD tarzı bir hayat vaat ediyorlar. Kadınlara, çocuklara ve tüm topluma tıpkı yerli ve milli anayasa yapılmaya çalışıldığı gibi kadınlar içinde IŞİD tarzı bir komisyon yapılmış ve yayınlıyorlar. Bunu bu toplum kabul etmeyecek, kadınlar kabul etmediklerini çok isabetli bir şekilde daha ilk gününden gösterdi. Bu arada bu sadece komisyon raporudur. Henüz yasa taslağı bile değildir. Buna toplumumuz izin vermeyecektir” diye konuştu.
Grup, basın açıklamasının ardından komisyonun raporunu yırtarak tepkilerini gösterdi.