Sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla Büyükşehir Belediyesi Katiphan'da düzenlenen basın toplantısında, 24 Nisan Pazar günü Süleymanlı Şehitliğinde düzenlenecek "Asılsız Ermeni İddialarını Kınama ve Şehitlerimizi Anma Programı"na ilişkin bilgi verildi.
Kınama Tertip Komitesi Başkanı Ahmet Kolutek, burada yaptığı konuşmada, kentte faaliyet gösteren 100 sivil toplum kuruluşuyla düzenleyecekleri geniş katılımlı bir programla Ermeni iddialarını kınayacaklarını söyledi.

Kolutek, 1915'te nefsi müdafaa için gerçekleştirilen tehcir olayını dünyaya soykırım olarak deklare etmeye çalışan Ermeni diasporasının bu iddialarını kınamak ve Zeytun bölgesi ile Andırın yöresinde Ermeni komitacıları tarafından katledilen şehitler için anma programının önemli olduğunu söyledi.

Osmanlı coğrafyasında tüm etnik ve dini gruplara karşı barış ve kardeşlik ortamı tesis edildiğini vurgulayan Kolutek, emperyalist güçlerin ise katliam yaptığını söyledi.

Ermenilerin Zeytun askeri kışlasında esir aldıkları 600 Türk askerinin bazılarının ayak derilerini yüzerek kışlada yaktığına, bazı askerleri de asker kayası denilen yerden atarak şehit ettiğine dikkati çeken Kolutek, şunları kaydetti:

"Andırın ve Geben bölgesinde tarif edilemeyecek katliama girişerek savunmasız insanları ve görev yapan memurlar ile birçok kadını tutsak ederek Zeytun'a getirdiler. Kadınlara tecavüz ederek Zeytun köprüsünden diri diri atmışlardır. 19. yüzyılın sonlarına doğru emperyalist güçlerin kışkırtmalarıyla Anadolu'nun diğer yerlerinde olduğu gibi Süleymanlı (Zeytun) bölgesinde de Ermeni komitecileri, eşkıyaları Osmanlı'ya karşı en büyük isyanı başlatmışlardır. Ermeni eşkıyaları askerlerimizi diri diri asker kalesinden atarak şehit etmiştir. İtalya, Fransa, İngiltere, Avusturya ve Rusya'nın kışkırtmalarıyla ve emperyalist güçlerin destekleriyle Baran Agasi önderliğinde 15 bin Ermeni eşkıyası Zeytun bölgesinde Osmanlı devletine karşı en büyük isyanı başlatarak 2 Ekim 1895-24 Kasım 1895 arasında çok büyük katliamlara girişmişlerdir. Bu zaman zarfında burada savunmasız 26 bin Müslümanı katletmişlerdir."