KAYSERİ (AA) - Türk Tıp Öğrencileri Birliği tarafından Dünya Kanser Haftası dolayısıyla "Kanserle Dans" isimli konferans düzenlendi.

Türk Tıp Öğrencileri Birliği Halk Sağlığı Çalışma Kolu Başkanı Tansu Livtopuz, Erciyes Ünivesitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi dersliklerinde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, kanser konusunda farkındalık oluşturmak ve insanların bilinçlenmesini sağlamak için böyle bir etkinlik düzenlediklerini söyledi.

Çağın hastalığı olarak bilinen kanserde erken teşhis ve tedavinin önemine işaret eden Livtopuz, "Bizim çocukluğumuzda kanser öldürücü, dermansız bir hastalıkken son yıllarda tedavi edikebilir bir hastalığa dönüşmüştür. Bu konuda insanların bilgilendirilmesini önemsiyoruz. Kanser nedir, erken tanı ve hedefe yönelik tedavi nedir, kök hücre ve kanser tedavileri konularında hocalarımız sunumlar yapacak. Kanserin artık eskisi gibi korkulacak bir hastalık olmadığını herkesin bilmesini tedavi olabileceğine inanmasını istiyoruz. Bu hastalığın en önemli tedavisi erken teşhis ve insanların iyileşeceğine olan inancı, moral ve motivasyonudur. Biz insanları ne kadar çok bilgilendirirsek bu hastalığın teşhis ve tedavisinde de o kadar başarılı olacağımızı düşünüyoruz. O nedenle zaman zaman farklı konularda bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz" diye konuştu.

ERÜ Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Şıvgın, kök hücrenin farklı hücre tiplerine dönüşebilme ve kendisini yenileyebilme gücüne sahip olduğunu aktardı.

Kök hücrelerin ihtiyaç olduğu zaman kendilerinden sonraki hücrelere farklılaşarak görev yapacak hücrelerin gelişimini, olgunlaşmasını ve çoğalmasını sağladıklarını anlatan Şıvgın, kök hücre tedavisinin kanser tedavisinde önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kök hücre tedavisinde dünyanın en iyi ülkeleriyle yarıştıklarını vurgulayan Şıvgın, nakil konusunda Avrupa'da da 4. sırada yer aldıklarını ifade etti.

Şıvgın, kök hücrenin gelecekte birçok hastalığın tedavisinde kullanılabileceğini, bu hastalıkların başında da kanser geldiğini belirtti.