Konut Görevlileri Sendikası (KONUT-SEN) Genel Başkanı Uğur Gözel, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon, Ankara’da ise 30 bin civarında bina görevlisi olduğunu belirterek, "Konut Kapıcıları Yönetmeliği’ne göre çalışıyoruz ancak iş tanımımızda olmayan işleri yapmak durumunda kalıyoruz" dedi.
KONUT-SEN, Ertan Gösteri Merkezi’nde bina görevlilerini bilinçlendirmek amacıyla eğitim semineri düzenledi. "İş Sağlığı ve Güvenliği" konulu seminerin açılış konuşmasını yapan KONUT-SEN Başkanı Uğur Gözel, bina görevlilerine güç ve cesaret vermek, yalnız olmadıklarını göstermek ve onları bilinçlendirmek üzere yaklaşık bir yıl önce sendikalarını kurduklarını, şu ana kadar 300 üyeye ulaştıklarını vurguladı. Meslektaşlarına güç vermek, bilinçlendirmek için aynı kararlılıkla büyüdüklerini dile getiren Gözel, çok haksızlık gördüklerini ifade etti. Gözel, "İkinci, hatta üçüncü sınıf insan olduk. Kaloriferci gibi kazan yakıyor, bahçıvan gibi çim biçiyor, ağaç buduyoruz, apartmanları boyuyoruz. Bir teknisyen gibi her işten anlıyoruz. Aslında yapmak zorunda bırakılıyoruz. Gerektiğinde evlerinin, arabalarının anahtarlarını, yeri geldiğinde çocuklarını, ailelerini bizlere emanet ediyorlar" diye konuştu.
Apartman görevlilerinin bazen 20, bazen de 120 daireye baktığını söyleyen Gözel, "Konut Görevlileri Sendikası, meslektaşlarımızı koruyup kollamak, gözetmek ve tek çatı altında kurulmuş bağımsız bir sendikadır. 2015 yılında çıktığımız bu yolda büyük mesafeler katettik. Bütün meslektaşlarımıza ulaşabilmek için uzak yakın gece gündüz demeden kapı kapı dolaştık ve dolaşmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
"MESLEKTAŞLARIMIZ SAHİPSİZ BIRAKILDI"
Eğitim seminerlerinin devam edeceğini, amaçlarının konut görevlilerini bilgilendirmek olduğunu vurgulayan Gözel, kentsel dönüşümün artmasıyla hızla yaygınlaşan bina görevlisi sektöründe projeler hazırlayarak faydalı etkinlikler düzenleyeceklerini kaydetti. Gözel, meslektaşlarının sahipsiz bırakıldığını söyleyerek, "Binada oturanlar tarafından dışlanmış, göz önüne alınmamışlar, devamlı ezilmişler, bina işlerinde her türlü iş ellerinden geçmiştir" şeklinde konuştu.
300 civarında üyeye sahip olduklarını belirten Gözel, 5 ilde örgütlendiklerini vurgulayarak, "Ankara’da kayıtlı 30 bin, Türkiye genelinde 1 milyona yakın bina görevlisi var, sigortasız çalıştırılanlar da var" dedi.
Seminerde Avukat Melike Yıldız konut görevlilerine İş Kanunu hakkında bilgi verdi. Program sonunda konut görevlilerine katılım belgesi takdim edildi.