Kars Belediyesi, 'Kaçak su kullanmak, kullanana göz yummak kul hakkıdır' sloganı ile kaçak su kullanımının önüne geçmek için çalışma başlattı. Belediyenin bu çalışmasını vatandaş da destekliyor.

Kars Belediyesi Basın Yayın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü yaptığı açıklamada, vatandaştan gelen talep ve istekler ile başlatılan çalışma çerçevesinde içme suyundaki kayıp-kaçakla mücadeleye, Belediye Su İşleri Müdürlüğü'nün ağırlık verdiğini açıkladı.
Belediye Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Turgay Kaya, 'Kaçak su kullanmak, kullanana göz yummak kul hakkıdır' sloganlarına destek veren vatandaşların, kaçak su kullanımlarını 'Alo 153 ve 0474 223 21 50' nolu telefonlara bildirmelerini istedi.

KAÇAK KULLANIMIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ BELEDİYE HİZMETLERİNİ ARTIRACAK

Kaçak su kullanımının Türk Ceza Kanunu'nda suç kabul edildiğini, cezai işlem olarak para ve hapis cezasıyla sonuçlanabileceğini hatırlatan Kaya, "Kaçak su kullanımının önüne geçerek kul hakkı içilmemesini ve yapılacak abonelerle de elde edilecek gelirleri Kars’ta belediye hizmetlerinde kullanacağız." dedi.

Kaya, "Kaçak su kullanılması haksız fiil niteliğindedir. Ne yazık ki her şeyde olduğu gibi içme suyunda da hukuka aykırı davranan kişiler bulunmaktadır. Bu kişiler abone olmaksızın Belediyeye ait suyu kaçak olarak kullanmaktadırlar. Abone sözleşmesi yapılmadan içme suyunun kaçak kullanılması halinde 1608 sayılı Umuru Belediyeye Müteallik Ahkâmı Cezaiye Hakkındaki Kanunun 2 ve 3. maddeleri ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 15. maddesinin (b) bendi hükmü gereğince; belediye meclislerince kaçak su kullananlarla ilgili olarak tembih name düzenlenip para cezası uygulamasına gidilebilir. Çünkü Belediyelerin, belediye sınırı içinde bulunan içme sularının sağlık koşullarına uygun olarak korunmasını sağlamak ve bunun halka dağıtımını denetlemek görev ve yetkisi bulunmaktadır. Buna ilişkin emir ve yasaklamaları içeren çeşitli düzenlemeleri yapma yetkisi de belediyelerindir, bu konuda abone sözleşmesine cezai hükümler konmuş ise bunlar uygulanır." hatırlatmasında bulundu.

Kaçak kullanımın suyun maliyetini artırdığının altını çizen Kaya, açıklamasında şunları dile getirdi: "Kaçak kullanım pahalılaşmaya neden oluyor. Günümüzde küresel ısınma, hızlı nüfus artışı ve bilinçsiz tüketimin su kaynaklarımızı tehdit ettiğini hepimiz biliyoruz. Belediye Su İşleri Müdürlüğümüz bünyesinde su israfını ve haksız su kullanımını önlemek için çalışma başlatılmış durumda. Kaçak su kullanımının Türk Ceza Kanunu'nda suç kabul edildiğini, cezai işlem olarak para ve hapis cezasıyla sonuçlanabileceğini unutmayalım. Kaçak kullanımların önüne geçebilmek için duyarlı vatandaşlarımızın bize destek olması büyük bir önem arz etmektedir. Hayat kaynağımız olan suyun israfını önlemek hepimizin insanlık görevidir."