Kars’ta karın yağmasıyla birlikte kazlarda kesilmeye başlandı. Kesilen kazlar ise evlerin önünde askılara asılarak kurutulmaya bırakıldı.
Kars’ta kış sofralarının olmazsa olmazlarından olan kazlar kesiliyor. ‘Kar yemeden kaz kesilmez’ deyimiyle yola çıkan vatandaşlar, geçtiğimiz günlerde yağan karın ardından kazlarını keserek temizliyor. Temizlenen kazlar, tuzlanıp kuruması için evlerin bahçelerinde özel olarak yapılan askılara asılıyor. Yaklaşık 15 ila 20 gün askıda kalan kaz etleri olgunlaştıktan sonra serin yerlerde veya derin dondurucularda kışın yenmek için koruma altına alınıyor.
Merkez Kümbetli köyünde kaz yetiştiren Önder Aktaş, “Kaz kesimine başladık. Kar yağdı biliyorsunuz geçtiğimiz hafta, kazlarımız kesim için olgunlaştı. Ufak ufak kesip azaltmaya çalışıyoruz. Kars’ımızın önemli bir değeri, kar yağdığı zaman Kars’ta kaz kesim mevsimi başlar ve mutlaka kış sofralarını süsler. Kar yağdığı zaman kazların vücutları yağ salgılar, hani Karadeniz’de, ‘hamsinin kulağına kar düşmeden yenmez’ misali, bizim kazlarımız da aynı şekilde kar yediği zaman lezzetine lezzet katacak yağ salgılar. Ve bu yağla beraber kazlarımızı keseriz” dedi.
“10 gün sabah ve akşam ayazında kurutuluyor”
Aktaş, “Kazlarımız ilk önce kesiliyor. Kesildikten sonra tüyleri temizleniyor. Daha sonra iç organlarını ayırıyoruz. Kazlarımızın iç organlarını ayrı olarak satıyoruz. Daha sonra kazlarımız 3-4 gün tuzlanıyor. 4 gün sonra kazlarımızı asarak kurutuyoruz. Yaklaşık 10 gün sabah ayazında ve akşam ayazında kurutuyoruz. Çünkü kesinlikle güneş yememesi lazım. Güneş yediği zaman tadını bozuyor. Ayazda bu şekilde kurutuyoruz” diye konuştu.
“Kaz yurt içinde ve yurt dışında yoğun ilgi görüyor”
Kendine has tadıyla kış mutfaklarının vazgeçilmez yemeklerinden olan kaz, yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da yoğun ilgi görüyor. Havaların soğumasıyla birlikte tamamen yetişen kazlar, kar yemesiyle birlikte kesiliyor. Kış aylarında olgunlaşan kazlar kesiliyor. Doğal yöntemlerle kurutulan kazlar lezzetini kaybetmediği gibi kendine özgü bir tada sahip oluyor.
Kars’ta yetiştirilen kazlar, yetiştiricileri tarafından kışlık ihtiyaçlarından arta kalanları kent merkezlerinde kaz lokantalarına veya vatandaşlara satılıyor. Kazlar 110 ile 150 lira arasında alıcı buluyor.