KAYSERİ (AA) - Hilal Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Çevre Derneği (HİLALDER) ile Yardımeli Uluslararası İnsanı Yardım Derneğinin Kayseri'de yürüttüğü çalışmada, kentteki Suriyeli çocukların yüzde 67'sinin eğitimden mahrum olduğu belirlendi.

HİLALDER Koordinatörü Beytullah Başol, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, 2011 yılından bu yana ülkelerindeki iç savaştan dolayı Kayseri'ye gelen Suriyelilere ensar olmaya çalıştıklarını, 5 yılda 2 bin 683 aileye gıda, soba, kömür, her türlü ev eşyası ve insani yardım malzemesi ulaştırdıklarını söyledi.

Resmi verilere göre kentte 60 bin 125 Suriyeli sığınmacı yaşadığını, bunların yüzde 24'ünün çocuk olduğunu belirten Başol, şöyle konuştu:

"Sahada yardımlaşma faaliyetlerini yürütürken bu çocukların çoğunun okula gitmediği gözümüzden kaçmadı. Konuyla ilgili yaptığımız araştırma ve hazırladığımız rapor, acı bir tablonun gerçekte olduğunu sayısal olarak ortaya koymuştur. Eğitim, bir insanın en doğal hakkıdır, hele de Suriyeli kardeşlerimiz gibi dezavantajlı grupların bu olanağa daha çok ihtiyaçları vardır. Maalesef üzülerek söylüyoruz ki şehrimizde okula gitmeyen ve eğitim almayan Suriyeli çocukların oranı yüzde 67 civarındadır. Yaklaşık 9 bin civarında olan bu çocuklar eğitilmezse toplumumuz açısından ciddi riskler meydana gelebilecektir.'

Başol, kentte 3 yabancı eğitim merkezi bulunduğunu, Suriyeli öğrencilerin devlet okullarına da kabul edildiğini ancak bazı nedenlerle bu çocukların eğitim alamadıklarını aktardı.

Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle sığınmacıların yoğunlukta bulunduğu Eskişehir Bağları bölgesine yeni bir eğitim merkezi yapılmasının planlandığını anlatan Başol, Suriye'nin ve dünyanın inşasında rol oynayacak bu çocukların eğitim görmelerinin büyük önem taşıdığını vurguladı.