KAYSERİ (AA) - Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, öncelikli hedeflerinin sürdürülebilir bir şekilde firmaların devam etmesini sağlayacak imkanları sağlamak olduğunu belirtti.

KAYSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, oda konferans salonunda gerçekleştirilen meclis toplantısında konuşan Boydak, 2014 yılında Türkiye'nin istediği rakamları yakalayamadığını, firmalar nezdinde de hedeflerin bir miktar gerisinde kalındığını ifade etti. 

Sanayiciliğin meşakkatli bir iş olduğunu ancak buna razı olduklarını vurgulayan Boydak, şöyle devam etti:

"Öncelikli hedefimiz, sürdürülebilir bir şekilde firmalarımızın devam etmesini sağlayacak imkanları sağlamaktır. Tabi ki bunun yolu da karlı bir şekilde çalışmaktan geçiyor. Rekabetçi anlayışımızı da hiçbir zaman unutmadan var gücümüzle piyasalarda öne çıkma gayretinde olmamız gerekiyor. Firmalarımızın piyasalara sundukları ürünler ya da hizmetlerin kalitesi ile müşterilerini memnun etmeleri, ürünlerinin arkasında olmaları ve markaların piyasalarda güvenilir marka olma özelliklerini devam ettirmeleri, firmalarımızın sürdürülebilirlikleri açısından son derece önemlidir."

- Kalite ve verimlilik anlayışı

Boydak, 2015 yılında Kayserili sanayiciler olarak kalite ve verimlilik anlayışının üzerinde biraz daha fazla durmaları gerektiğine dikkati çekti.

İşletmelerdeki verimlilik hususunu ciddi bir şekilde irdelemeleri gerektiğini belirten Boydak, şunları kaydetti:

"İşimizi aynı ekip ve ekipmanlarla daha fazla nasıl artırabiliriz ya da küçük takviyelerle kapasitemizi daha nasıl yukarılara taşıyabiliriz gibi konular üzerinde ciddi bir şekilde durmamız gerekiyor ki rekabette geri kalmayalım. Kayseri’nin rekabette öncülüğünü işletmelerimizin karlılıklarını yukarıya taşıyarak görmüş olacağız. İşletmelerimiz karlı hale geldikçe, firmalarımızı uluslararası arenaya taşımış olacağız. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Genel olarak etkinlik ve verimlilik konusunda daha çok mesafe almamız gerektiğini açıkça ifade etmemiz lazım. Sadece üretim verimliğini değil, işletmelerimizde kullandığımız makine ekipmandan tutunda idaredeki arkadaşlarımızın verimliğine kadar dikkat etmemiz gerekiyor. İnovasyon konusuna da dikkat ederek firmalarımızı daha yukarılara taşımanın yollarını aramamız lazım."

Petrol ve emtia fiyatlarında çok ciddi gerilemeler olduğuna değinen Boydak, hammadde stoklarına dikkat edilmesi konusunda daha önce uyarılarda bulunduklarını, bugün de haklılıklarının ortaya çıktığını anımsattı.

Sanayicinin üretimden kazanması gerektiğini ifade eden Boydak, "Diğer türlü kapasitenin çok üzerinde alım satım yapmak brokerlik işidir. Onun için stok yönetimindeki dikkatin ne kadar önemli olduğu bir kez daha karşımıza çıkmış oldu" ifadelerini kullandı.

KAYSO Meclis Başkanı Nureddin Okandan ise hafta sonu tüm sanayi odalarının katılımı ile gerçekleştirilen imalat sektörü istişare toplantısına katıldıklarını belirterek, meclis üyelerine toplantının detayları hakkında bilgiler verdi.