Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kenya’nın Kiambu eyaletinde bulunan Bölge Devlet Hastanesi’nin Pediatri Bölümü’ne tıbbi ekipman desteğinde bulunuldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Haziran ayında Kenya’ya gerçekleştirdiği ziyaret esnasında TİKA tarafından Isiolo Eyaletine hibe edilen tam donanımlı ambulansın ardından, TİKA, Kenya’nın Kiambu eyaletindeki bölge devlet hastanesinin pediatri bölümüne muhtelif tıbbi ekipman temininde bulunarak Kenya’ya sağlık alanındaki desteklerine devam ediyor.
Civar bölgelerden birçok hastanın gelerek tedavi gördüğü 360 yatak kapasiteli Kiambu Bölge Devlet Hastanesi’nde, 0-14 yaş arası çocuklara hizmet veren pediatri bölümüne, TİKA tarafından temin edilen tıbbi ekipmanlar ile pediatri biriminin ihtiyaçları karşılandı. TİKA tarafından temin edilen ekipmanlar düzenlenen törenle yetkililere teslim edildi.
Törene, Türkiye Kenya Büyükelçisi Deniz Eke, Kiambu Eyaleti Sağlık Bakanı Dr. Jonah Mwangi, TİKA ve Bölge Devlet Hastanesi yetkilileri katıldı. Türkiye Kenya Büyükelçisi Deniz Eke törende yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Kenya ile ilişkilerinde sağlık konusunda işbirliğine özel önem verdiğini belirterek Kenya ve Türkiye’nin bu konuda tecrübelerini paylaşmalarının önemli olduğundan bahsetti. Çocuk ve kadın sağlığına destek vermenin bir ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasına mühim etkileri olacağını ve geleceğine önemli katkılar sağlayacağını belirten Türkiye Kenya Büyükelçisi Eke, Türkiye olarak TİKA vasıtasıyla, Kenya’nın sağlık sektörüne katkıda bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Kiambu Eyaleti Sağlık Bakanı Dr. Jonah Mwangi ise yapılan tıbbı ekipman yardımının erken doğum vakaları da dahil olmak üzere, bebek ölümlerini önemli ölçüde azaltacağını vurguladı. Türkiye’nin sağlık sektöründeki tecrübesinden Kenya’nın daha fazla istifade etmesi gerektiğini belirten Kiambu Eyaleti Sağlık Bakanı Dr. Mwangi, beş bebeğin aynı yatağı paylaştığı pediatri biriminde, TİKA tarafından verilen bebek sedyelerinin, bebekler arasındaki bulaşıcı hastalık riskini azaltmada önemli katkılar sağlayacağını belirterek yapılan ekipman yardımı için Türkiye’ye minnettarlığını dile getirdi.
Hastanede bebekleri tedavi gören anneler de yapılan yardımlar sayesinde bebeklerinin daha iyi bir ortamda tedavi görecek olmalarından dolayı mutluluklarını ifade ederken yapılan yardımlardan dolayı Türk halkına teşekkürlerini ilettiler.