Ukrayna Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi bünyesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından kurulan Kırım Tatar Kültür Merkezi hizmete açıldı.
TİKA tarafından Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, Ukrayna’nın en prestijli üniversitesi olan Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi bünyesinde kurulan Kırım Tatar Kültür Merkezi hizmete açıldı. TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi (BADA) Başkanı Dr. Mahmut Çevik, TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, Kiev Büyükelçiliği Müsteşarı Özgün Talu, Kırım Tatar milli lideri ve Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun katıldığı açılış töreni, Ukrayna ve Kırım Tatar geleneksel kıyafetli öğrencilerin özel gösterisiyle başladı. Üniversitede 2003 yılında faaliyete açılan Türk Enformasyon ve Araştırma Merkezi’nden bu yana sağladığı maddi ve manevi destek ile TİKA’nın en yakın dost olduğunu belirten Rektör Yardımcısı Petro Beh, yine TİKA’nın katkısı ile kurulan Kırım Tatar Kültür Merkezi’nin dil eğitiminden öte kültürleri ve bir toplumun geçmişi ile geleceğini birbirine bağlayan bir köprü olduğunu belirtti.
TİKA BADA Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik ise, Ukrayna’nın en güçlü üniversitesi olan ve en önemli ilim adamlarını yetiştiren Milli Taras Şevşenko Üniversitesi’nin TİKA ile işbirliğinin artarak devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gerçekleştirilen tüm projelerle özellikle bilime sağlanan katkının yanı sıra Türk dilinin yaygınlaştırılmasının önemine değinen Dr. Çevik, “Balkanlar ve Doğu Avrupa’da yürüttüğümüz Türkoloji projemizde üniversitelerde yaklaşık 30 Türkoloji kürsüsünün desteklenmesine ve kurulmasına katkı sağladık. Dillerin bilim adamlarıyla ve devletin resmi kurumlarıyla çalışılarak öğretilmesi gerekiyor. Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başbakanının ifadeleriyle bugün dünya genelinde Türkçe’nin yaygınlaştırılması noktasında eğitim ve öğretim alanındaki projelere ivme kazandırmış bulunmaktayız. İşbirliğimiz, devletimizin bu kararlılığıyla artarak devam edecektir” diye konuştu.
Kırım Tatar milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Kırımoğlu, TİKA tarafından gerçekleştirilen projenin önemine değinerek, “Kırım Tatar Kültür Merkezi’nin açılışı Kırım Tatarları için çok büyük bir yardım ve Kırım’da kalanlar için manevi destek. Bu merkez, Türkiye ile Ukrayna arasındaki bağların kuvvetlenmesine de katkı sağlayacaktır” dedi. Kırımoğlu, desteklerinden dolayı Kırım Tatar halkı adına TİKA’ya teşekkür etti.
Kırım Tatar Kültür Merkezi’nde öğrencilere dil, kültür ve literatüre ilişkin kapsamlı bir eğitim sunuluyor ve ülke çapında düzenlenen yarışmalara ev sahipliği yapılıyor. Kırım Tatar Dili Bölümü’nde çoğu Ukrayna kökenli olan toplam 35 öğrenci eğitim görüyor. Kırım Tatar dili ve kültürüne Ukraynalılar tarafından duyulan merakın arttığı göz önünde bulundurulduğunda Kiev Milli Taras Şevçenko Üniversitesi Filoloji Enstitüsü bünyesinde kurulan merkez, Kırım’ı terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarları’na manevi destek sağlamasının yanı sıra Ukrayna’da yaşayan halklar arasındaki kültürel bağların güçlenmesine de katkı sağlıyor. Kırım Tatar kökenli sanatçı, yazar ve bilim adamlarının yapıtlarının da sergileneceği merkez ile Kırım Tatar kültürünün yaşatılması ve yeni nesillere aktarılması mümkün olacak. Fikirleriyle, mücadeleci karakteriyle, mücadele metotlarıyla Türk dünyasının ufkunu açan, aydınlanmanın ve yenilikçiliğin öncüsü, "Dilde, fikirde, işte birlik" olarak ölümsüzleştirdiği Türkçülük fikrinin babası, Türk ve İslam toplumlarının eğitim, kültür reformu ve modernleşmeye ihtiyacını betimleyen Türk aydınının adını taşıyacak İsmail Gaspralı Araştırma Merkezi’nin de TİKA katkılarıyla kurulmasına yönelik ön çalışmalar devam ediyor.