Cranberry (turna yemişi), her gün tüketildiğinde idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltabiliyor.
Son yıllarda geleneksel tatlarımız Türk mutfağına yeni katılan ürünlerle oldukça çeşitlendi. Sağlıklı tariflerin etkisiyle kiraz, kuru üzüm, çilek, böğürtlen ve yaban mersini gibi daha tanıdık meyvelerden farklı olarak cranberry (turna yemişi) de son zamanlarda Türk mutfaklarında boy göstermeye başladı. Ana yemeklerden soslara, tatlılardan meyve sularına farklı alanlarda kullanılabilen sağlık deposu bu kırmızı meyveyi tüm yıl boyunca kuru halde bulmak mümkün. Cranberry, hem profesyonel şefler hem de mutfak severler için farklı pişirilme yöntemleri sunuyor. İster ocakta, ister fırında pişirmek için ideal olan bu sağlıklı ürün, balık ve et yemeklerine farklı bir tat katıyor. Cranberry’nin sebzelerle ve tatlılarla olan uyumu da dikkatleri üzerine topluyor.
Uzman Doktor Baha Aydoğ, “Cranberry’nin sağlık üzerindeki gücü, kısmen ikinci bitki maddelerinin ve antioksidanların meyvede bol miktarda bulunmasından geliyor. Cranberry’de belirli özelliklere sahip proantosiyanidin bulunuyor. Proantosiyanidin bakterilerin mukoza zarına yapışmasını önlüyor. Bu özellik de cranberry’i benzersiz kılıyor. Biyoaktif maddeler ısıya karşı duyarlı değil, bu nedenle pişirme esnasında kaybolmuyor. Yapışmayı önleyici etkisi, ecoli bakterilerinin mesane veya böbrek enfeksiyonuna neden olmadan önce boşaltım sisteminden çıkıp gitmesini sağlıyor” dedi.
Çalışmalar, günlük cranberry tüketiminin idrar yolu enfeksiyonu riskini anlamlı ölçüde düşürdüğünü gösteriyor. Tekrarlayan enfeksiyonlara karşı kapsamlı koruma sağlamak için araştırmacılar sabah ve akşam olmak üzere bir bardak (200 ml) cranberry şurubu veya tamamlayıcı nitelikte cranberry bazlı gıdaların tüketilmesini tavsiye ediyor. Kurutulmuş cranberry konsantre enerji ve taze meyve tanelerinin doğan besin öğelerini içeriyor. 100 gr kurutulmuş cranberry’de 308 kcal ve A vitamini ile birlikte mineral ve eser elementler var. Aynı zamanda değerli lifleri sağlamak dışında vücudumuza çeşitli hayati maddeleri de sağlıyor. Bu özelliği ile cranberry meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet için ideal. Yumuşak kurutulmuş meyvelerin doğrudan ambalajından çıkarılarak veya daha da yumuşak olmaları için cranberry veya elma suyunda bekletilerek kullanılması öneriliyor.