Darbe girişiminin ardından başlatılan ‘demokrasi nöbeti’ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı sonrası sonlanırken Kırşehir’de binlerce kişi, demokrasi için Kırşehirliler askerlik şubesi kavşağından Cacabey Meydanına yürüdü.
Cacabey meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Arif Ekici’nin konuşması ile başladı.
Ekici konuşmasında Kırşehir’in demokrasi merkezi olduğunu ve Cumhuriyete Kırşehirlilerin Cacabey Meydanında sahip çıktığını Türk Milletinin tanka karşı demokrasi mücadelesi verdiğini söyledi. Ekici, “İnsanlar dini milli ve etnik yapısına göre sorgulanıyor. Artık bu duruma son vermek gerekir. İnsanlar nerede sömürülüyorsa arkasından ABD çıkıyor. Bizler Cumhuriyet, Demokrasi, İslamiyet’in emrinde insanlarız. Teşkilatlar olarak bir çok insanımızı da demokrasi uğrunda şehit verdik” dedi.
“Kırşehirliler demokrasiden yana tavrını koydu”
CHP İl Başkanı Yılmaz Zengin, 15 Temmuz akşamı büyük bir felaket yaşandığını ama milletin küresel güçlere karşı koyduğunu ifade etti. Zengin, “Bu milletin çocukları devletine sadakatlidir. Bu yüce millete silah sıkanlar alçaktır. TBMM kurbanlar ve dualarla açıldı. Kurtuluş savaşından çıkıldı ama asla meclis hedef alınmadı. TBMM kan ve gözyaşı ile elde edildi. Bu hainlerin İslam’a en ufak saygı ve milli şuur yok. Bu hainleri İngilizler ve küresel güçler besledi. Yüce Türk Milleti laik demokratik Cumhuriyete geçmişte olduğu gibi şimdi de sahip çıktı çıkacak. Türklerin, Türklerden başka dostu yoktur. Evvelde geldikleri gibi gitmişlerdi şimdide geldikleri gibi gidecekler. Darbe anayasası yerine millet iradesinin tecelli ettiği anayasa ile Türkiye yönetilmeli, toplum ortak değerleri ile hassasiyet göstermeli ve değerlerini korumalı” diye konuştu.
“Son damla kanımız akmadan bu millete düz çökmeyecek”
Türk Bayraklı tişörtle sahneye çıkan AK Parti Kırşehir İl Başkanı Mustafa Kendirli de satılmış insanlarla darbe girişiminin yaşandığını söyledi. Kendirli, “238 vatandaşımız şehit oldu. Türk tarihine o kara gün bir leke olarak yazıldı. Sokaklara dökülen insanlar darbe girişimine dur dedi. En son kişinin son damla kanı toprağa düşmeden bu millet kimsenin önünde diz çökmedi çökmeyecek. Müslüman aynı hatayı iki defa yapmamalı, bir daha böyle bir kalkışmaya fırsat vermemek adına bütün tedbirleri alıyoruz. Suçlu olanlar yargılanacak ve en ağır cezayı da alacaklar. Cacabey Meydanında Kırşehirliler bizleri sabaha kadar bırakmadı. Allah hepinizden razı olsun. Bu millete hesap kuranların hesapları meydanlarda çözüldü. Bu milletin gücünü, sağcı-solcu, Türk-Kürt-Çerkez hepsi ile birlikle meydanlarda gösterdik” diye konuştu.