Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Mülk köyünde bulunan Yüzüncü Yıl Göleti’nin yaydığı pis kokudan rahatsız olan köylüler, köy yolunu trafiğe kapatarak durumu protesto ettiler.
Göletin 30 yıldır hiç temizlenmediğini iddia eden köylüler, evsel atık ve kanalizasyonun gölete akmasıyla adeta bir çevre felaketinin yaşandığını belirterek, bu sorunun giderilmesi için yetkililerden yardım istedi.
Köyde 6 kişinin kanserden ve karaciğer hastalığından dolayı öldüğünü söyleyen köy sakinlerinden Ramazan Ferhat Vural, 5 kişinin de karaciğer tedavisi gördüğünü ifade etti. Vural, “Mülk köyü 150 haneden müteşekkil. Bin 500 kişilik bir nüfusa sahip. Nüfusun yaklaşık yüzde 70’i hepatit B ve kanser hastasıdır. Şimdiye kadar 5-6 kişi kanserden ve karaciğer hastalığından dolayı öldü. Şu an mevcutta da 5 kişi karaciğer tedavisi görüyor. Kimisi karaciğer nakli oldu. Diğerleri de hepatit hastalığına yakalandı” dedi.
Köy sakinleri ilçedeki akrabalarına gönderdikleri yoğurt, pekmez ve sütü kimsenin içmediğini söyleyerek, göletteki atıklardan ve çevreye yayılan pis kokulardan dolayı zor günler geçirdiklerini belirttiler. Kısa süren protestonun ardından köylüler yolu trafiğe açtılar.