Sinop’un Ayancık ilçesinde bir köy muhtarı, eski okul binasını tarihi silah ve tarım aletlerinin bulunduğu bir müze haline getirdi.
Ayancık ilçesine bağlı Söküçayırı köyünde 16 yıllık koleksiyoner Muhtar Hasan Akın ilginç bir çalışmaya imza attı. Köy Muhtarı Akın, yılların birikimi eserlerinin yer aldığı sergiyi müzeye dönüştürdüğü köy konağına taşıdı. İçerisinde tarım aletlerinden, Osmanlı dönemine ait çeşitli silahların yer aldığı koleksiyon şimdiden büyük ilgi gördü. Müzenin açılışı köyde her yıl geleneksel olarak yapılan Hıdırellez şenliklerinde yapıldı. Muhtar Akın, ilginç koleksiyonun bulunduğu mini müzeyi şenliğe katılan vatandaşlarla birlikte açıldı.
Yaz boyunca açık kalacak olan mini müze hakkında bilgi veren koleksiyoner Muhtar Hasan Akın, tarihi niteliğe sahip eserlerin arasında Çanakkale ve 2. Dünya Savaşlarında kullanılmış silahların da yer aldığını söyledi. Muhtar Akın "Bu yıl geleneksel olarak yapılan şenliklerimizde bir ilki gerçekleştirdik. Şenliklerimizi her yıl yapıyorduk ama sergi kısmını ilk kez gerçekleştirmiş olduk. Köy okulunu köy konağı yaptık ve bahçesini de restore ettik. Çanakkale ve ikinci dünya savaşından kalma silahlar ile eski tarım aletlerini burada sergiliyoruz. Bu eserlerin çoğunu yüksek köylerden topladım. Ayrıca kendim koleksiyonerim. Yaklaşık 16 yıllık birikimim bu eserler. Toplamda yaklaşık 250 eser sergiliyoruz. Osmanlı yatağan kılıçları, hançer, Kafkas kamaları, İngiliz ve Fransız askerlerine ait toplu tabancalar ve tüfekler de sergimizde yer alıyor" diye konuştu.