GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, KOBİ'lerin oluşturdukları katma değer ve istihdamla ekonominin vazgeçilmez unsurlarından olduğunu belirtti.

Bartık, GTO'da düzenlenen "KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu (KGF) Destekleri Bilgilendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, KOBİ'lerin sorunlarının yapısal ve girdi maliyetleri gibi görünse de esas sorunun finansmana ulaşma olduğunu söyledi.

KGF'nin KOBİ'lerin finansmana erişiminde çok önemli bir destekleyici olduğuna dikkati çeken Bartık, şöyle konuştu:

"KOBİ'ler ekonominin belkemiğidir diyoruz. Onlar olmazsa üretim, istihdam, büyüme olmaz diyoruz. KOBİ'ler gelişsin, ölçeğini büyütsün, kurumsallaşsın, markalaşsın, dış dünyaya açılsın, teknolojisini geliştirsin diyoruz. Ancak KOBİ'lerimiz tüm bunlar için ihtiyacı olan finansmana erişimde teminat yetersizliği engeli ile karşılaşıyor. İşte bu noktada KGF devreye giriyor. KGF, KOBİ'lerimize kefil oluyor."

KGF'nin bilinirliğinin artmasının ekonominin canlanmasına destek olacağını belirten Bartık, şöyle devam etti:

 "KOBİ'lerimiz KGF nedir tam olarak bilmiyor. Bilenler de  yanlış bir imaj oluşmuş, KGF piyasada sadece sorunlu KOBİ'lere öneriliyor. Bu da bankalar nezdinde piyasada itibar kaybı yaratıyor" diye. Olumsuz imaj silinmeli kullanım özendirilmeli."

- "Bir değil onlarca Gaziantep'e ihtiyacımız var"

Kredi Garanti Fonu (KGF) Başkanı Faik Yavuz da dünya ve Türkiye'de yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen Gaziantep'in her zaman  hedeflerine ulaşmak için çalıştığını belirtti.

Bu mücadelesinden dolayı Gaziantep'i her yerde örnek gösterdiklerini kaydeden Yavuz, "Ülke olarak iyi örneklere ihtiyacımız var. Bu nedenle bir değil, onlarca Gaziantep' e ihtiyacımız var" dedi.

KOSGEB Başkanı Recep Biçer ise KOBİ'leri büyük işletme haline getirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Biçer, şöyle devam etti:

"KOBİ'leri ne kadar geliştirirsek krizlerden o kadar az etkileniriz. KOBİ'lerimizi daha da geliştirip desteklemeye çalışıyoruz. Türkiye'de 3 milyon 500 bin işletme var. Toplam işletme sayısının yüzde 99. 85'ini, istihdamın da yüzde 75 ile 78'ini KOBİ'ler gerçekleştiriyor."

KGF Genel Müdürü Hikmet Kurnaz da ipotek verme imkanı olmayan KOBİ'lere kredi imkanı sağladıklarını dile getirdi. Gaziantep'te faaliyet gösteren 13 bin 419 işletmeden 499 KOBİ'nin KGF'den faydalandığını anlatan Kurnaz, bu sayının da çok az olduğunu sözlerine ekledi.