İstiklal Marşı’nın kabulünün 97’inci yıl dönümünde milli şair Mehmet Akif Ersoy, Kosova’nın başkenti Priştine’de düzenlenen programla anıldı.

Kosova’nın başkenti Priştine’de İstiklal Marşı’nın kabulünün 97’inci yıl dönümü nedeniyle “Mehmet Akif ve Gençlik” konulu bir program düzenlendi. Priştine Yunus Emre Enstitüsü’nde düzenlenen programa Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Meclisi Milletvekilleri Müferra Şinik ile Fikrim Damka, Vıçıtırın Belediye Başkanı Xhafer Tahiri, Mamuşa Belediye Başkanı Abdulhadi Krasniç, Kosova Türk Temsil Heyet Başkanı Kurmay Albay Sinan Cem Barım, TİKA, Maarif Vakfı, Priştine Şarkiyat ile Türkoloji Bölüm başkanları, Kosova ile Türkiye’nin bu ülkedeki diğer kurum ve kuruluş temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Anma programı Türkiye ile Kosova milli marşlarının çalınmasıyla başladı. Programda söz alan Büyükelçi Kılıç, milli mücadelenin bütün heybetini ve canlılığını yansıtan, geçmişimizin destanı, geleceğimizin müjdecisi İstiklal Marşı’nın kabulünün 97’inci yıl dönümünde istiklal ve istikbal şairi Mehmet Akif’i bugün büyük bir mutluluk ve gururla andıklarını belirtti. Türk milletinin tarihinin en karanlık günlerini yaşamakta iken yazılan İstiklal Marşı’nın “Korkma” seslenişi ile başlaması ve en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmeyi haykırdığını belirten Büyükelçi Kılıç, “Atalarımızın büyük fedakarlıklarla canları pahasına koruduğu bu aziz vatan gençlere emanet ve Atatürk ilke ile devrimlerine bağlı tüm değerlerine sahip çıkan, bilimin rehberliğinde kendini geliştiren bir nesli ancak bu yüksek idealin sorumluluğunu taşıyabilir. Bizler bu anı yaşayanlar olarak geçmişin mirasını ve geleceğin emanetini omuzlarımızda taşıyoruz. Bir daha İstiklal Marşı yazmamak için bizler ve bilhassa gençlerimiz bu kutsal emanetin bugünü ve geleceğinin büyük sorumluluğunu taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da, Türk milletinin Kurtuluş Savaşı sırasında verdiği mücadele, kenetlenmenin, birlik ve beraberliğin tarihte eşi benzerine rastlanmayan yegane örneğini teşkil ettiğini belirtti. Milli şair Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı İstiklal Marşı’nın her mısrasıyla vatan sevgisini kelimelere dökerek ortak duygu ve düşüncelerin tercümanı olduğunu kaydeden Bakan Yağcılar, “Yarınlarımızın teminatı olan genç nesillerin daima hatırlamaları gereken şey milli marşların milletlerin kahramanlık destanları olduğudur. Onları dikkatle okuyan ve anlamaya çalışan nesiller şüphesiz ki mazinin şuurunu geleceğe taşıyacaklardır. Dolayısıyla bizler gençlerimize doğru hedefler belirlemek ve bu hedeflere ulaşabilmeleri için onlara yol göstermek ile mükellefiz” dedi.

Ardından toplumun vatan ve İslam konusunda bilinçlenmesinde önemli rol oynayan Mehmet Akif Ersoy’un kişiliği ve eserleri hakkında Priştine Üniversitesi Şarkiyat Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsa Minishi ile Türkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina birer konuşma yaptı. Konuşmalarda Ersoy’un hürriyet, vicdan ve inancın sesi olduğu mesajı verildi. Programda İpek şehrinden gelen öğrenciler de milli şair Akif Ersoy hakkında duygu ve düşüncelerini dile getirirken, Priştineli öğrenciler resital verdi.