Gaziantep’te, Türk Dünyası Eğitim Kültür ve Birliktelik Çalıştayı’nda Kosovalı Türk öğretmenlere yönelik mesleki gelişim programı uygulanması kararı kapsamında 35 Kosovalı öğretmenin eğitimine başlandı.
Geçtiğimiz yıl Gaziantep Üniversitesi’nin öncülüğünde, TİKA desteğiyle Macaristan, Slovakya ve Avusturya’da düzenlenen Türk Dünyası Eğitim Kültür ve Birliktelik Çalıştayı’nda Kosovalı Türk öğretmenlere yönelik mesleki gelişim programı uygulanması kararlaştırılmış, projenin ilk aşaması 10-13 Mart 2016 tarihleri arasında Kosova’nın Prizren şehrinde gerçekleştirilmişti. Prizren’deki etkinlikte, Türkiye’den giden, alanlarında uzman 12 akademisyen, Kosovalı 200 Türk öğretmene 5 dalda, modülde 45 kredilik eğitim verirken, bu öğretmenler arasından seçilen 35’inin ikinci etap eğitim çalışmalarına da Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde başlandı.
“TÜRK CUMHURİYETİ ÜNİVERSİTELERİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”
Bu arada Gaziantep Üniversitesi ile Kosova’nın Prizren Ukkshin Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı. Ukshin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rame Vataj ile öğretim görevlileri Soner Yıldırım, Serdan Kervan ve Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Orhan Volkan’dan oluşan heyet önce GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı ve Genel Sekreter Ercan Eroğlu ile bir araya geldi. Burada konuşan Prof. Dr. Bağcı, “Biz özellikle Türk Cumhuriyetleri üniversiteleriyle olan ilişkilerimize ayrı bir önem veriyoruz. Prizren Ukshin Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği de bu bağlamda üniversitemiz için ayrı bir önem taşıyor” dedi.
PROTOKOL TÖRENLE İMZALANDI
Görüşmenin ardından iki üniversite arasında işbirliği protokol törenine geçildi. Protokole imza atan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, GAÜN’ün dünyanın 98 ülkesinden 2 bin 700 öğrenciye ev sahipliği, yine dünyanın birçok ülkesindeki önemli üniversitelerle eğitim işbirliği bulunan bir üniversite olduğunu vurguladı. Coşkun, “Aslında protokolü yeni imzalıyoruz. Ama bugün 35 Kosovalı Türk öğretmenimizin eğitimiyle işbirliğimiz başladı bile” dedi.
Prizren Ukshin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. Rame Vataj ise 6 yıl önce kurulan üniversitelerinde 13 bin öğrenci bulunduğunu bulunduğunu vurgulayarak, Türkiye’de bazı üniversiteler ile ilişkileri olduğunu, ancak Gaziantep Üniversitesi ile imzaladıkları anlaşmanın farklı bir önemi bulunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Vataj, “Bu işbirliğinin iki üniversite arasında eğitim alanında önemli beraberlikler getireceğine olan inancım tam” dedi.
Konuk Rektör ve beraberindekiler GAÜN rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cahit Bağcı ve Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Bay ile birlikte kampüste mini bir inceleme gezisi yaptı.