İstanbul’da dün etkili olan şiddetli yağmur, hava trafiğinde uçaklara zor anlar yaşattı. Fırtına nedeniyle Atatürk Havalimanı’nda uçaklar 15 dakika süreyle kalkış gerçekleştiremezken o anlar ise pilotlarla hava trafik kontrolörleri arasındaki telsiz konuşmalarına yansıdı.
Marmara bölgesinde Cuma günü öğleden sonra başlayan ve akşam üzeri etkisini arttıran şiddetli yağmur, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki uçak trafiğini olumsuz yönde etkiledi. İniş ve kalkışlarda yaşanan aksaklıklar nedeniyle bazı uçaklar başka meydanlara yönlendirildi. Çok sayıda uçak ise elektrik yüklü bulutlar nedeniyle iniş için yaklaşma yapamadı.
KULE: "FIRTINADAN DOLAYI KALKIŞLAR DURDURULDU"
İniş ve kalkışlarda gecikmelerin yaşandığı o anlar pilotlarla hava trafik kontrolörleri arasındaki telsiz konuşmalarına da yansıdı. Atatürk Havalimanı’ndan havalanmak için bulundukları park yerinde bekleyen pilotun “Birkaç dakika içerisinde pushback’e hazır olacağız. Herhangi bir gecikme bekliyor muyuz?” sorusuna kule görevlisi, “Şu an fırtınadan dolayı kalkışlar durduruldu. Yaklaşık 10-15 dakikadır kalkış yok. O nedenle pushback’te 10-15 dakikalık bir gecikme olabilir bilginize" şeklinde yanıt verdi.
PİLOT: "HAVA DURUMU OLDUKÇA KÖTÜ"
Hava trafik kontrolörü pilotlara bulundukları bölgelerde havanın nasıl olduğuyla ilgili sorular da yöneltti. Kontrolör, "Bulunduğunuz istikamette hava durumu nasıl, bulunduğunuz pozisyonda hava durumu nasıl?" sorusuna bir pilot, "Oldukça kötü biz biraz daha sola dönüyoruz" diye cevap verdi.