Kurban Bayramına kısa bir süre kalan Afyonkarahisar’daki bıçak satıcıları vatandaşları bıçak alımı konusundan uyararak, kurban ibadetinde doğru bıçağın kullanılmasının çok önemli olduğunu belirttiler.
Kentte uzun yıllardır bıçak satımı ve bileme işi yapan Meşebüken Bıçakçılığın sahiplerinden Mert Dinç, Kurban Bayramına sayılı günler kala sektörün hızlanmaya başladığını ifade etti. Kurban kesiminde bıçağın çok önemli olduğunu daha doğrusu bıçak kalitesinin kurban ibadetini yerine getirilmesinde önemli olduğunu vurgu yapan Dinç, “Genelde plastik sağlı bıçaklara önem veriyoruz. Tahta sağlı bıçakların içi bakteri kaplandığı için buda insan sağlığını etkilediğinden dolayı plastik saplı bıçaklar tercih ediliyor. Sürmene isimli gerçek bıçaklar vardır, birde onların sahteleri vardır. Onlarla insanları kandırıyorlar. Kalyoncu bıçakları vardır. Bizim Afyonkarahisar ve diğer illerde kasapların kullandığı 1 numaralı bıçaktır. Bu bıçaklarda neye öne veriliyor, bıçağın kalınlığına. Bıçağın kalınlığı 3 milimetre (mm) olmalı. Bu kalınlık 3 mm olmazsa hayvan boğazlanırken ağzı dönem ihtimali çok. Bu arada bunun bilinmesi de çok önemli, bıçağın ağzı çok bilerseniz bıçağın ağzı döner ve acemi bir adam kestiği zaman bıçak kırabilir. Bunu götürdüğünüz bilemecinin de çok iyi olması lazım. Bu yani işine iyi bile birisi olması lazım, 2 dakikada sizi salıp gönderen birisi olmaması lazım” diye konuştu.
Kaliteli bıçaklar 25 TL’den başlıyor
Kaliteli bıçak fiyatlarının 25 TL’den başladığını ifade eden Dinç açıklamasına şöyle devam etti:
“Alacağınız hayvan 5 bin TL’lik olur, koyun bin TL’lik olur sen buna rağmen ben bıçağı ucuza alayım dersen o iş olmaz. Neticede 10 TL’lik bıçak almayacaksınız, alacaksanız en az 25-30 TL’lik bıçak alacaksınız ki hem sen rahat olacaksın hem de hayvan azap çekmeyecek. Hayvan azap çektikten sonra da zaten bu işi yapmanın bir anlamı yok. Seninde o bıçağı almanın bir anlamı yok.”
Öte yandan, bıçak bileme işininde yavaç yavaş hareketlenmeye başladığını hatırlatan Dinç, “Bileme fiyatları da şu anda 2,5 TL civarında. Ama kurban arifesinde fiyat artar mı yoksa artmaz mı onu bilemiyorum” dedi.