Maltepe Üniversitesi, bu yıl dördüncüsü gerçekleşen Uluslararası Hukuk Öğrencileri Kongresi’ni düzenledi. Bu yılın teması ’Küresel Vatandaşlık: Genç Perspektiften Vatandaşlığın Anlamı’ oldu.
Maltepe Üniversitesi bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiği Uluslararası Hukuk Öğrencileri Kongresi’ni düzenlendi. Bu yılın teması ’Küresel Vatandaşlık: Genç Perspektiften Vatandaşlığın Anlamı’ oldu.
Marma Otel’de gerçekleştirilen kongreye 4 kıta ve 15 farklı ülkeden 40 katılımcı sunumları ile küresel vatandaşlık konusunda gençliğin bakış açısını anlattı. Kongrede vatandaşlık, mültecilerin hakları, uluslararası göç hukuku, küreselleşme ve endüstriyelleşme, küresel, ulusal ve evrensel kimliklerin gelişimi ve sürdürülebilir kalkınma gibi konular tartışıldı.
Düzenlenen kongrenin amacını ve önemini anlatan Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Aksar, "Maltepe Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen bu kongreyle insanlığın en temel hakkı olan yaşama hakkının önemini gençlerimize anlatmaya çalışıyoruz. Ülkemizde 3 milyonun üzerinde Suriyeli mülteci var. Bu kişiler ülkemiz üzerinden Batı’ya gitme düşüncesindeler. Genç kuşakların insan haklarının sağlanması hususunda, bu sorunların nasıl çözüleceğine dair önerilerini dinleyeceğiz. Özellikle ülkemizin de içerisinde bulunduğu bu soruna İngiltere’den, Hindistan’dan, Pakistan’dan, Kosova’dan gelen öğrenci arkadaşlarımızın düşüncelerini ve bu konuya nasıl baktıklarını öğrenmek istiyoruz" dedi.
Günümüzde en temel yaşam hakkını garanti altına alamadığımızı söyleyen Prof. Dr. Yusuf Aksar, "Dünyanın her yerinde insanlar daha iyi bir hayat için yaşam mücadelesi veriyor. Umuyorum ki insanlar daha iyi bir dünyada, daha güzel imkânlarla yaşama fırsatı elde eder. Yine umuyoruz ki genç kuşaklar gelecekle ilgili bu önemli konuları tartışarak uluslararası düzeyde daha iyi bir dünya oluşturabilirler" ifadelerini kullandı.
"HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI"
Göçmenlik konusunun kongrenin önemli başlıklarından biri olduğunu vurgulayan İstanbul Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaya, "Göçmenlik meselesi tüm dünyayı ciddi olarak etkiliyor ancak konumu dolayısıyla ülkemizi daha yakından etkiliyor. Birkaç yıl içerisinde ülkemize 3 milyon Suriyeli göçmen geldi. Bunun tüm insanlığı ilgilendirmesi gereken bir konu olması gerekirdi. Birçok ülke, ucu kendilerine dokunmadığı müddetçe bu soruna ilgisiz kalmaya çalıştı. Burada önemli olan, insan haklarının herkes için geçerli olması ve bu haklardan istifade edebilmesi. Göçmenler bunun istisnasını oluşturmuyor. Onların da insan hakları var. Hakların herkes için sağlanması gerektiği kadar sorumluluğunda paylaşılması gerekli. Mali imkânları Türkiye’nin çok daha ötesinde olan zengin devletlerin de, tüm insanlığı ilgilendiren bu konu hususunda ellerini taşın altına koymalarının vakti geldi de geçti" şeklinde açıklamalarda bulundu.
"FİKİRLER GENÇ ÖĞRENCİLERLE BİRLİKTE TAZELENİYOR"
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Karin Atassi ise, "Prestijli bir üniversite tarafından tertiplenen çok güzel bir girişim. Doğru zamanda yapılan bir etkinlik. Küresel vatandaşlık, küreselleşmenin gelişmesi sonucu öne sürülen bir soru olarak karşımıza çıkıyor. Bu, son derece normal bir şey. Çünkü birçok öğrenci sorular soruyor ve toplumun geleceğini ilgilendiren karmaşık konuların cevapları bulmaya çalışıyor. Fikir alışverişinde bulunmak için bu kongreye katıldım. Çünkü fikirler genç öğrencilerle birlikte tazeleniyor. Modern toplumların karşılaştığı bazı karmaşık sorunlar hakkında onların görüşlerini dinlemeye geldim" diye konuştu.