Kütahya’da 15 Temmuz’daki darbe girişiminin Türkiye ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan "15 Temmuz Darbe Girişiminin İslam Coğrafyasında Yansımalar" konulu konferans başladı.
Kütahya Valiliği, Kütahya Belediyesi, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ve Kütahya iş dünyasının organizesinde 33 ülkeden 52 bilim adamının katılımıyla gerçekleştirilen konferansın ilk oturumu DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Kırmızı Salon’da yapıldı. Konferansa Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, AK Parti Kütahya İl Başkanı Ali Çetinbaş, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (KÜTSO) Nafi Güral, ilçe belediye başkanları ile ilçe Ticaret ve Sanayi Odası başkanları, STK temsilcileri, Orta Asya, Afrika, Ortadoğu, Körfez, Balkan, Uzak Doğu, Latin Amerika, Batı Avrupa ülkelerinden ve Rusya Federasyonu’ndan davetliler katıldı.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi ve Türkiye’nin eski Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Yemen eski Temsilcisi Prof. Dr. Faruk Bozgöz ile Mısır’dan Mahmut Fethi, Somali’den Ahmedei Cheickgurei’nin konuşmacı olarak katıldığı konferansın ilk oturumunda 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye ve dünya medyasındaki yansımaları konuşuldu.
"15 Temmuz İstiklal Zaferi’nin devamıdır"
Sempozyumda konuşan Vali Nayir, gönül coğrafyasının Kütahya’da bir araya gelmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, konuklara teşekkür etti. Vali Nayir, 15 Temmuz gecesi Türkiye’nin kurtuluş destanını yeniden yaşadığını söyledi. Ülkenin aynı gecede hem ihaneti hem de birlik ve beraberliği gördüğüne dikkat çeken Vali Nayir, “Bugün 24 Ağustos, 6 gün sonra 30 Ağustos. Büyük bir zaferin 94. yıl dönümünü kutlayacağız. Bu zaferde Kütahya’nın özel bir yeri var. Bu zaferle taçlandırılan İstiklal Savaşımız yalnızca bizlere değil, dünyadaki tüm mazlum uluslara, emperyalist güçlere karşı bir cesaret vermiş, ışık olmuş, yol göstermiştir. 15 Temmuz da böyle büyük bir başarının hikayesidir. 15 Temmuz’da yaşanan ihanet, kalkışma, demokrasiye ve milli iradeye saygısızlığın kara bir lekesi. Bir diğer yönden baktığımızda başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın feraseti, basiretiyle ve halkımızın ona verdiği cevapla büyük bir birliğin, beraberliğin, şahlanışın da bir noktası. Aynı gecede hem büyük bir ihaneti, hem de büyük bir birliği ve beraberliği gördük. Dolayısıyla aynı geceyi iki farklı bakış açısıyla değerlendirmemiz gerekiyor. Bu milletin öz evlatları 15 Temmuz gecesinde ümitsiz olmamızı gerektiren bir durumun olmadığını, bu milletin gücünün tankların gücünün önünde geldiğini gösterdi” dedi.
"Gönül coğrafyamıza 15 Temmuz’u iyi anlatabilmeliyiz"
15 Temmuz gecesinin iyi analiz edilip aktarılması gerektiğini ifade eden Vali Nayir, “Yaşadığımız bu sıkıntıları bizden olan, bizim gibi düşünen, aynı inancı paylaştığımız İslam coğrafyası nasıl görüyor, oradaki algı ve yansımalar nasıl? Bizler aynı bünyenin uzuvları, aynı binanın tuğlalarıyız. Bu yüzden önce kendimizi onlara anlatıp, onlardan bir yardım beklememiz lazım. Bu yardım bizim bize yardımıdır. Ziya Paşa’nın çok güzel bir beyiti var diyor ki; ’Sana senden olur bir işde dad (yardım) lazımsa zaferden kes ümidin gayriden imdad lazımsa.’ Biz gayriden bir yardım beklemiyoruz ama kendimiz gibi düşünen insanlarda elbette yaşadığımız bu zorluk içerisinde bir ve beraber olmamızın beklentisini oluşturmak istiyoruz. Gönül coğrafyamızda yaşadığımız bu sıkıntıyı birebir hisseden, dualarıyla, ellerinde Türk bayraklarıyla bizim yanımızda olduğunu gösteren, şükran borçlu olduğumuz binlerce, milyonlarca insanımız var” şeklinde konuştu.
"FETÖ’yü ortadan kaldıracak tek şey milli birlik ve beraberliğimizdir"
"15 Temmuz’da ulaşılan milli birlik ve beraberliğin devamlılığını sağlamalıyız" diyen Vali Nayir, “Bugün gönül coğrafyamızdaki insanları Kütahya’da bir araya getirdik. Kütahya, Türkiye, demokrasi ve milli irade için yapılacak her şeyde herkes gibi Valiliğimiz de mutlaka görev almak durumundadır. Bu süreçte milli birlik ve beraberliğimizin devamı olarak ilimizde başta Valiliğimiz, Belediyemiz, Üniversitemiz ve Kütahya iş dünyası olarak yine güzel bir birlik ve beraberliği bu sayede gerçekleştirmiş olduk ki bunun devamına ihtiyaç var. Yenikapı’da başlayan ve bütün illerimizde devam eden milli birlik ve beraberlik bizim en vazgeçilmezimiz ve sağlanan bu birliktelik devam etmeli. Aramızdaki nifakı, varsa suni ayrılıkları gidermemiz lazım. İçimizdeki paralel yapılanmaları, FETÖ’yü etkisiz hale getirmemizin tek çaresi milli birlik ve beraberliğimizdir” diye konuştu.
Konferansa ilk gününde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, İran, Afganistan, Tacikistan, Fas, Cezayir, Mısır, Sudan, Etiyopya, Somali, Nijerya, Nijer, Senegal, Libya, Tunus, Kamerun, Güney Afrika, Gana, Lübnan, Suriye, Irak, Filistin, Suudi Arabistan, Katar, Umman, Yemen, Bahreyn, Kuveyt, Bosna-Hersek, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Pakistan, Bangladeş, Hindistan, Endonezya, Malezya, Şili, Kolombiya, Bolivya ve Rusya Federasyonu’ndan 52 bilim adamı katıldı. Konferansın birinci gününde "15 Temmuz Darbe Girişiminin Türkiye ve Dünya Medyasındaki Yansımaları", "15 Temmuz Darbe Girişimine Nasıl Gelindi" ve "FETÖ/PDY’nin Darbeci Zihniyeti, FETÖ/PDY’nin Hezimeti: 15 Temmuz Darbe Girişimi Nasıl Önlendi?" başlıklı konular ele alındı.
26 Ağustos’ta sona erecek olan konferansın sonuç bildirgeleri kitap haline getirilerek, ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilecek.