Kut’ül Amare Savaşı’nın efsane komutanı Orgenaral Halil Kut Paşa, savaşın 100’üncü yıl dönümünde Ak Parti İl Başkanı Selim Temurci’nin katıldığı tören ile Beşiktaş’taki mezarı başında dualarla anıldı.
Kut’ül Amera Savaşı’nın 100’üncü yıl dönümünde savaşın başarılı komutanı Orgeneral Halil Kut Paşa, unutulmadı. Ak Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı Halil Paşa’nın mezarının da bulunduğu Yahya Efendi Dergahı’nda Cuma namazı kıldı. Kılınan namazın ardından Temurci ve Çamlı, Kut Paşa’nın Türk Bayrağı ile örtülü mezarı başına gelerek dualar etti. Edilen duaların ardından Başkan Temurci tarafından bir açıklama yapıldı.
Temurci, zaferin 100’üncü yılı nedeniyle anlamlı bir günde bulunulduğunu ifade ederek, “100 yıl önce muhteşem zafere imza atan ve bu zaferin komutanlığını yapan Halil Kut Paşa’mızın kabri başındayız. Unutturulan bir zaferin yeniden bu coğrafyada bizim için hayat bulması için yeni bir başlangıcın eşiğindeyiz. Biraz önce kardeşlerimiz ile konuştuğumuzda Halil Kut Paşamızın kabri şeriflerinin burada olduğunu bu ilçede yaşayan kardeşlerimiz biliyor. Ama bizler bugün burada olarak yeniden bu 100 yıllık maziyi çok değerli hocamızın duaları ile tekrar tekrar anmış olduk” dedi.
“KUT’ÜL AMARE, BİTTİ DENİLEN İMPARTORLUĞUN SON ZAFERİYDİ”
Halil Kut Paşa’nın başarısına atıfta bulunan Temurci açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Osmanlı’nın tükendi bitti dendiği bir dönemde sömürgeci emperyalistlere karşı adeta ikinci bir Çanakkale zaferini yaşatan bir ordunun komutının kabri şerifinde onun yanı başındayız. Biz gerçekten tarihi ile barışık ama Kut’ül Amare denildiğinde bu coğrafyanın çocuklarının mezopotamya ve o coğrafya ile ümmet coğrafyası ile kesinlikle ayrı düşürülemeyeceğini tekrar 29 Nisan’da buradan bu kabri şeriften bütün dünyaya duyurmak istiyoruz. Kut’ül Amare bitti denilen bir imparatorluğun adeta son final savaşında sömürgecilere karşı sadece Türklerin değil, Kürtlerin, Arapların, Acemlerin bu coğrafyada mezhebine, bakmadan bu coğrafyanın çocuklarının hep birlikte adaletsizliğe karşı duruşunun aslında savaşıydı.”