GAZİANTEP (AA) - Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) tarafından yürütülen, "Kanser Kaderimiz Olmayacak" projesi kapsamında Gaziantep'te hasta yakınları için konferans verildi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından desteklenen proje kapsamında, Gaziantep Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen konferansta, Kanser Tarama Hemşiresi Arzu Gülsoy ve Avukat Sinan Yılmaz, kanserden korunma yolları ve hasta hakları konularında bilgi verdi.

Kanser hastası anne ve babanın evladı olduğunu kaydeden Gülsoy, kanser tedavisinin inanmakla başladığını ifade etti.

Kanserin ne olduğunun bilinmesi gerektiğini vurgulayan Gülsoy, "Kanserin bir çok türü var. En fazla görülen türleri baş-boyun, pankreas, akciğer, meme ve ince bağırsak kanseri ile çocuklarda en başta gelen lösemidir" dedi.  

Konferansta ailelere kanserden korunma yollarıyla alakalı önerilerde bulunan Gülsoy, sağlıklı nesiller yetişmesi adına ebeveynlerin yapması ve kaçınması gereken davranışları anlattı.

Çocukların sağlıklı beslenmesi için hazır gıdalardan kaçınılması gerektiğine dikkati çeken Gülsoy, şöyle konuştu:

"Çocuklarımıza olumlu örnek olmalıyız. Çocuk üzülmesin diye onun ileride canını daha da yakacak sağlıksız besinlerden uzak tutmamız gerekiyor. Hazır meyve suları yerine taze sıkılmış meyve sularını çocuklarımıza verelim. Hazır gıda ürünlerinde maalesef çeşitli katkı maddeleri bulunuyor. Bu maddeler de kanseri tetikliyor." 

 Gülsoy, erken yaşlarda çocuklara verilen akıllı telefon ve tabletlerin de çocukların hem sağlığını hem de çevreyle olan iletişimini olumsuz etkilediğini kaydetti.

Yılmaz ise hasta hakları konusunda katılımcıları bilgilendirdi.