Macaristan Büyükelçisi Gabor Kiss, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini desteklediklerini ve e her gittikleri yerde bunu dile getirdiklerini belirterek, "Türkiye’nin güvenliği ve istikrarı Macaristan’ın da güvenliği anlamına geliyor. Türkiye’deki mevcut istikrarın sürmesinden yanayız" dedi.
Büyükelçisi Kiss, beraberindeki heyetle birlikte Vali Ahmet Hamdi Nayir’e nezaket ziyaretinde bulundu. Vali Ahmet Hamdi Nayir tarafından kapıda karşılanan Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, şeref defterini imzaladıktan sonra Vali Ahmet Hamdi Nayir’in makamına geçildi.
Kabullerinden dolayı Vali Ahmet Hamdi Nayir’e teşekkür eden Macaristan Büyükelçisi Gabor Kiss, Türkiye’nin kendileri için önemli olduğunu belirtti. Kiss, “Türkiye’nin güvenliği ve istikrarı Macaristan’ın da güvenliği anlamına geliyor. Türkiye’deki mevcut istikrarın sürmesinden yanayız” ifadelerini kullandı.
"Türkiye’deki mevcut istikrarın sürmesinden yanayız"
Gabor Kiss, “Gerçekten Türkiye ve Macaristan arasındaki modern ilişkilerin temeli çok uzun zaman önce atılmış. Tarihin çeşitli dönemlerinde ülkelerimiz karşı karşıya gelmiş ancak bugün gerçekten çok iyi dostuz, birçok konuda müttefikiz. Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini destekliyor ve her gittiğimiz yerde bunu dile getiriyoruz. Türkiye’nin güvenliği ve istikrarı Macaristan’ın da güvenliği anlamına geliyor. Türkiye’deki mevcut istikrarın sürmesinden yanayız. Bugün buraya Kütahya’nın kardeş şehri Pecs yönetimiyle geldik. İlişkilerin geliştirilmesinde çok önemli rol üstelenen iki isim de aramızda. O isimlerden biri dostum İsmet Güral, diğer Pecs şehri Belediye Başkanı Zsolt Pava. İsmet Güral’ı 2011 yılından beri tanıyorum. İki şehrin ilişkilerinin geliştirilmesi için elinden geleni yapıyor” diye konuştu.
"Kütahya ile Macaristan arasındaki ilişki, dostluk bizi sevindiriyor"
Vali Ahmet Hamdi Nayir, Macar heyetini Kütahya’da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyleyerek nezaketlerinden dolayı Macar heyetine teşekkür etti. Macaristan ile Kütahya arasındaki dostluğun köklü bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Macaristan ile ülkemiz arasında ilişkilerin önemi kadar Kütahya ile Macaristan arasındaki ilişki, dostluk bizi sevindiriyor. Kütahya’da 3 ay önce göreve başladım. Bu süreç içerisinde öğrendim ki Osmanlı döneminde başlayan Kütahya ile Macaristan ilişkisi günümüze dek ulaşmış. Bizler Macaristan heyetini diğer yabancı heyetlerle hiçbir zaman kıyaslamıyoruz. Daha dostça bir ilişkimizin olduğunu bilmenizi istiyorum. Ülke olarak biz dış ilişkilerimize önem veriyoruz. Zannediyorum ki bunun sürdürülebilir olması açısından sizlerin ziyaretleri güzel bir örnek teşkil ediyor. Aynı zamanda İsmet Güral’ın bu işin içinde olması bizler için bir övünç ve güven kaynağı” dedi.
Büyükelçi Gabor Kiss günün anısına Vali Ahmet Hamdi Nayir’e Macar ve Türk sanatçıların fotoğraflarından oluşan “İki Ülke Bir Kamera” adlı karma fotoğraf sergisinde görücüye çıkan fotoğrafların yer aldığı katalog hediye etti.
Vali Ahmet Hamdi Nayir de konuklarına çini vazo ile Kütahya Valiliği logolu çini tabak hediye etti.
Ziyarette Macaristan’ın Pecs şehri Belediye Başkanı Zsolt Pava, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Balazs Hendrich ile Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral hazır bulundu.