Zonguldak’ta özel maden ocağında patlatılan dinamit sebebiyle evlerinin zarar gördüğünü iddia eden mahalle sakinleri işçilere saldırdı. Olayın ardından yaralanan üç işçinin tedavileri yapıldı. Olay sonrası konuşan maden sahibi ise işçilerin sağlık problemlerinin olduğunu söyledi.
Asma Mahallesi Fabrika Sokak’ta özel bir maden ocağı yaklaşık bir yıl önce faaliyete başladı. Ocakta hazırlık çalışmaları sırasında kullanılan dinamitler sebebiyle evlerinin zarar gördüğünü iddia eden mahalle sakinleri ise bugün maden sahasına girerek işçilerle tartıştı.
Büyüyen tartışma kavgaya dönüştü. Maden sahasının içerisinde mahalle sakinleri maden işçileriyle kavga etti. Kavgada üç işçi yaralandı. Olayın ardından hastaneye kaldırılan işçiler tedavi altına alındı.
“İşimize devam edeceğiz”
Bugüne kadar defalarca şikayet edildiklerini söyleyen maden şirketinin daimi nezaretçisi ve iş güvenliği uzmanı Orkun Bilir, “5 nolu sahada bu şirket redevansçı olarak çalışmaktadır. Mevcut ocağın 0 kotuna kadar işletme izni bulunmaktadır. Bu işletme izninin en yüksek iş güvenliği ve en az maliyetlerde ocaklarda üretilen kömürün en alt kotta alınabilmesi için TTK’nın vermiş olduğu izinle bu kok fabrikasının bacasının yanındaki alandan verdiğimiz projeyle sahamızın altında bir bağlantı lağımı galerisi açılması izni verilmiştir. Bu izinle birlikte Aralık 2015’ten itibaren çalışmalarımız başlamıştır. Bu çalışmalar 1.5 ay sürdükten sonra sahaya verilen şikayetler nedeniyle çalışmalarımız durdurulmuştur. Bu şikayetler de kok fabrikası bacasına zarar verdiğimiz, civardaki evlere zarar verdiğimiz gerekçesiyle şikayetler olmuştur. Bu şikayetler Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Valilik nezdinde incelenmiş olup çalışmalar diğer kurumların vermiş olduğu bütün izinlerle devam etmektedir. Yalnız zaman zaman yine şikayetler devam etmektedir. Bu şikayetler sonucunda kurumlar gelip çalışmamızda bir sakınca olmadığını söylemektedirler. Bizim yaptığımız çalışma zaten bu ağızda değil. İçeride; 150 metre içeridedir. Madencilik koşullarını biliyorsunuz. Çalışmalar bu şekilde yapılıyor” diye konuştu.
“Hukuk devletinde yaşıyoruz”
Yaşanan olayları tasvip etmediklerini söyleyen maden şirketinin sahibi Serkan Özdil, güvenlik kameralarına da yansıyan olayla ilgili konuyu yargıya taşıdıklarını söyledi. Özdil, “Bu olay ev sahiplerinin biraz korkutmak amaçlı yaptıkları bir işlemdi. Kendileri bunun farkına varmaları gerekiyor. Biz devletten izinsiz kesinlikle bir şey yapmıyoruz. Çivi dahi çakmıyoruz. Hukuk devletinde yaşıyoruz. Devlet bizim arkamızda şu an. Bunun dışında kesinlikle ve kesinle hiçbir şey yapmıyoruz. Kimseye pabuç bıraktığımız yok. Bütün şikayetleri yaptık. Videolar, kayıtlar teslim edildi. Gerekeni artık yargı söyleyecek. İşçilerimizin sağlık problemleri var. Bunları tedavi ettiriyoruz. Hakları hepsi mahkemede sunulacak. Bu hiçbir şekilde bizi etkilemeyecek. Yolumuza devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
Öte yandan, yaşanan olay saniye saniye güvenlik kameralarına yansıdı.