Asayiş ve aile içi şiddet sorunlarının muhtarlara daha fazla yetki verilmesi halinde yüzde 40 azalacağı öne sürüldü.

Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Özünal, AA muhabirine Türkiye'de yaklaşık 50 bin muhtarlık olduğunu, 1970'de kurulan federasyonlarının 300 şubede yaklaşık 30 bin üyeye sahip olduğunu söyledi.

Muhtarlık makamının vatandaşın devlet otoritesini gördüğü ilk makam, devletin de vatandaşa verdiği hizmetin son aşaması olduğuna dikkati çeken Özünal, böylesine yoğun ve önemli makamı dolduran muhtarların da sorunları bulunduğunu kaydetti.

Özünal, kimi muhtarların ülkedeki bir çok ilçeden daha fazla nüfusa sahip mahallelerde vatandaşlarla muhatap olduğunu, onlara hizmet verdiğini belirterek, bu nedenle özellikle yetki konusunda sıkıntılar yaşayan muhtarların görevlerini daha iyi yerine getirmeleri için yetkilerinin ve işlevlerinin arttırılması gerektiğine işaret etti.

- Asayiş olayları azalır

Köy muhtarlıklarının ihtiyar heyeti aracılığıyla tüzel kişilik olarak köyde iş yeri kapatma dahil geniş yetkileri varken mahalle muhtarlarının bu yetkilerden mahrum olduğunu ifade eden Özünal, bu yetkinin verilmesi sonucu mahallelerde muhtarın insanlar nazarında kazanacağı saygınlıkla asayiş olaylarının azalacağını savundu.

Özünal, şunları söyledi:

"Bugün mahalle muhtarımız, örnek olarak mahallede uyuşturucu konusunda uygunsuz davranan bir iş yerine müdahale yetkisi yok. Ne yapabilir? Gidip, o iş yerine ihtarda bulunabilir, devamında kapatabilir. Otomatik olarak belki de uyuşturucu satılan bir mekan, muhtar ve heyetinin inisiyatifiyle kapatılmış olacak. Olayın adli boyutu devam edebilir ama mahalle bir batakhaneden kurtulur."

Muhtarların mahallelerinde bir çok konudan aslında haberdar olduğunu, ancak yetkilerinin olmaması nedeniyle "Haberim yok" demek zorunda kaldıklarını belirten Özünal, "Niye benim yetkim olmasın? Ben, yetkili olarak müdahale edeyim, kötü halleri önleyeyim. Emniyet, kolluk kuvveti geldiği zaman doğrudan doğruya ceza keser ama biz kanaat önderleri olarak olayın yaşanmadan önlenmesini sağlayabiliriz" dedi.

- Aile içi şiddet

Özünal, aile içi şiddet konusunda da muhtarların bilgi sahibi olduklarını, mahallede bu şekilde sorun yaşayan aileleri bildiklerini kaydetti.

Bu yönde yaşanan kavga, evden ayrılma gibi olaylara zaten halihazırda muhtarların bir kanaat önderi olarak müdahale ettiklerini anlatan Özünal, şunları söyledi:

"Şiddet ortaya çıktıktan sonra en azından büyüyüp gelişmesini, bireyler arasındaki uçurumun daha da artmasına müdahale ederek önlenir. Bunun için yetki ve ondan kaynaklı saygınlığı olması lazım. Muhtar, daha fazla inisiyatif alarak şiddetin bir daha ortaya çıkmasına veya devam etmesine engel olur. Muhtarın, bir evin kapısını çalabilme yetkisi olsun. O adam bizimle, biz de o adamla polise göre daha rahat görüşür, konuşuruz."

Muhtarların, mahallede yaşayan vatandaşların oylarıyla seçildiğine dikkati çeken Özünal, "O insanlar bize oy vermiştir. Biz o insanlarla daha samimiyiz. Göreceksiniz, bize yetki versinler asayiş ve aile içi şiddet olaylarının en az yüzde 40'ı bertaraf olacaktır" diye konuştu.