Malatya Valiliği, darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturmalarda şu ana kadar 61 asker, savcı ve hakimin tutuklandığını, çeşitli kurumlarda çalışan 486 kişinin de açığa alındığını açıkladı.
Malatya Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, 15 Temmuz gecesi Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapan FETÖ/PDY terör örgütü mensubu bir grubun başlattığı darbe girişiminin milletin ve devletin cesur tutumu ile 17 Temmuz’da yurt genelinde bastırıldığı belirtildi. Tüm kurumlara ve sivil halka yönelik insaf ve merhametten yoksun terörist ve cani saldırıların benzerinin Malatya’da da gerçekleştirilmek istendiği kaydedilen açıklamada, “Valiliğimiz, Emniyet ve Jandarma Teşkilatımız, TSK bünyesinde ilimizdeki birliklerde yer alan ve bu hain plana iştirak etmeyen vatanperver Silahlı Kuvvetler mensupları, Büyükşehir Belediyemiz, kaymakamlıklarımız, merkez ilçe belediyelerimiz ve ilçe belediyelerimiz başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız ellerindeki imkanlarla (resmi araçlar, otobüsler, iş makineleriyle) gerek tankların, gerekse uçakların hareket etmelerini engelleyerek, tarihinde memleketine düşmanı sokmayan, devletine, milletine ve ay yıldızlı bayrağına sımsıkı bağlarla sarılan kadirşinas ve kahraman Malatya halkı ile hain darbe girişimine en büyük darbeyi vurarak ülke milli birlik ve bütünlüğümüzün korunması, devletimizin bekası için gereğini yaparak Malatyamızın şanlı tarihine not düşülmüştür” denildi.
Açıklamada, darbe girişimi sonrası sürdürülen soruşturmalara yönelik de detaylı bilgiler paylaşıldı. FETÖ/PDY terör örgütü mensuplarına yönelik Malatya’da bugüne kadar başlatılan operasyonlar ve çalışmalar neticesinde Malatya Valiliği’nde görevli 2 vali yardımcısının açığa alındığı belirtilirken, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde ise 282 askeri personel hakkında gözaltı kararı uygulandığı açıklandı. 39 askeri personelin Kayseri’ye sevk edildiğinin belirtildiği açıklamada, geri kalan 243 askerin ise adliyeye sevk edildiği ifade edildi. Adliyeye sevk edilen 2. Ordu Karargahı’nda görevli 1 orgeneral, 1 tümgeneral, 3 tuğgeneral, 1 hava pilot tuğgeneral ve 6 pilot olmak üzere toplam 36 askeri personelin tutuklandığı, 6 personelin ise Cumhuriyet Savcılığı’nca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı kaydedildi. Yine 2 personel hakkında adli kontrol kararı verildiği belirtilerek, 9 askeri personelin ise halen mahkeme işlemlerinin devam ettiği dile getirildi.
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da başlatılan soruşturmada “Türkiye genelinde hükümeti devirmeye ve anayasal düzene cebren ilgaya teşebbüs etmek” suçundan FETÖ/PDY terör örgütüne mensup oldukları gerekçesiyle 32 savcı ve hakim hakkında gözaltı talimatı verildiği belirtildi. Bu kapsamda 7’i cumhuriyet savcısı ve 20 hakim olmak üzere toplam 27 şüphelinin gözaltına alınarak mahkemeye sevk edildiği kaydedildi. Mahkemeye sevk edilen 25 hakim ve savcı hakkında tutuklama kararı verilirken, 2 hakim hakkında ise adli kontrol kararı uygulandığı belirtildi. Soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı bulunan 3 cumhuriyet savcısı ile 2 hakimin de yakalanmasına yönelik çalışmaların devam ettiği dile getirildi.
Valilik açıklamasında resmi kurumlarda açığa alınan personel sayısı hakkında da bilgiler verildi. Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde şu ana kadar 7 personelin görevden alındığı, Malatya İl Emniyet Müdürlüğü’nde ise 7’si 3. sınıf emniyet müdürü, 11’i 4. sınıf emniyet müdürü, 10’u emniyet amiri, 2’si başkomiser, 14’ü komiser, 8’i komiser yardımcısı, 8’i baş polis memuru, 70’i polis memuru ve 2’si sivil memur olmak üzere toplam 132 emniyet personelinin görevden uzaklaştırıldığı açıklandı.
Yine Vergi Dairesi Başkanlığı’nda 2’si müdür yardımcısı, 2’si gelir uzman yardımcısı, 9’u gelir uzmanı, 3’ü veri hazırlama ve kontrol işletmeni 1’i şoför olmak üzere toplam 17 kişinin görevden uzaklaştırıldığı belirtildi.
İl Defterdarlığı’nda 1 müdür açığa alınırken, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 250 personelin açığa alındığı belirtildi. Malatya Valiliği tarafından da içlerinde maarif müfettişi, müdür, müdür yardımcısı, eğitim uzmanı, memur, veri hazırlama kontrol işletmeni olmak üzere 62 personelin görevden alınması ile Milli Eğitim Müdürlüğü’nde toplam 312 personelin görevden alındığı bildirildi.
İl Müftülüğü’nde ise 1 müftü yardımcısı, 3 vaiz, 4 imam hatip olmak üzere toplam 8 kişi görevden uzaklaştırılırken, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde 1 müdür, 2 uzman olmak üzere toplam 3 personel görevden alındı.
Açıklamada son olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nda çeşitli kadrolarda 4 personelin görevinden alındığı bilgisi paylaşıldı.