Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu nedeniyle Malatya’da İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik polisleri kış lastiği denetimlerine başladı.
Malatya-Ankara yolu Polis Okulu karşısında uygulama noktası kuran İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik polisleri, tır, otobüs, minibüs ve hafif ticari araçları durdurarak kış lastiği denetimi yaptı. Araçlardaki lastikleri tek tek inceleyen polisler, lastiklerin diş derinliklerini ve kış ayları için üretildiklerini belirten logolara (MS) sahip olup olmadıklarını denetledi. Hususi olsa bile hafif ticari araçların da kış lastiği takmalarının zorunlu olduğunu kaydeden polis ekipleri, sadece iki tekerlekte kış lastiği uygulandığı zaman yine cezai işlem yapılacağını bildirdi. Denetimde, araçlarında kış lastiği bulundurmayan sürücülere ise 612 lira idari para ve trafikten men cezası uygulandı.
Malatya’da geçmiş senelere oranla bu yıl kış lastiği takan araç sayısında artış olduğunu ifade eden Trafik Polisi Serdar Dulkadir, “Denetimlerimiz gayet iyi gidiyor. Araç sürücülerimizin çoğu araçlarına kış lastiği takmış durumda. Ancak bazı araç sürücüler ‘Acaba benim aracıma kar lastiği takılır mı takılmaz mı?’ gibi bir ikilemde kalıyor. Bize gelen 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği bize gönderilen genelgede A1 türü yetki belgesi taşıyan araçlar; kamyon, çekici, otobüs, kamyonet, kamyon, minibüs türü araçlara kar lastiği takma zorunluluğu gelmiştir. Bunun yanında hafif ticari tarzındaki araçlarda da kar lastiği bulundurma zorunluluğu vardır. Çünkü ruhsatta kamyonet ibaresi varsa biz buna bakarak değerlendirme yapıyoruz. Kış lastiği takmayan sürücülere de 655 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği 612 TL ceza cezai işlem uyguluyoruz ve sürücüleri en yakın lastikçilere yönlendiriyoruz” diye konuştu.
Uygulamadan son derece memnun olduğunu belirten bir kamyon sürücüsü ise aracına kış lastiği taktığını dile getirerek, diğer araç sürücülerine de herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için kış lastiği takmaları konusunda çağrıda bulundu.