Malatya’da iş yeri açacak sermayesi olmadığı için Vergi Dairesi Başkanlığından çıkarttığı Vergi Levhası ile sokakta satış yapan seyyar esnaf, bu şekilde evini geçindirmeye çalışıyor.
Malatya’da, evli ve bir çocuk babası olan 24 yaşındaki Çağlar Bahçıvan, evlendikten sonra evini geçindirmek için uzun süre iş aradı. İstediği iş olanaklarını bir türlü bulamayan Bahçıvan, bir süre sonra iş yeri açmak istedi ancak yeterli sermayesi olmaması nedeniyle bu hayalini de gerçekleştiremedi. Daha sonra sokaklarda kitap ayracı satmaya başlayan Bahçıvan, yasalara aykırı iş yapmamak amacıyla da Vergi Dairesi Başkanlığı’na başvurarak Vergi Levhası çıkarttı.
Çıkarttığı Vergi Levhası ile birlikte özel firmalardan ürünler alan Bahçıvan, daha sonra sokaklarda, parklarda ve caddelerde gezerek satış yapıp para kazanmaya başladı.
Evini bu şekilde geçindiren Bahçıvan, ilk zamanlar vatandaşların kendisini çok yadırgadığını söyleyerek, “Vatandaşlar bana gelip “Senin vergi levhan yok, satış belgen yok, yaptığın kanunlara aykırı, vergi veren dükkanların hakkını çalıyorsun” diyorlardı. Ama Vergi Levha’mı çıkartıp gösterdiğimde herkes çok şaşırıyordu. Vatandaşlarımız şimdi kısmen de olsa beni tanıyorlar. Bu da benim için büyük bir avantaj” diye konuştu.
Amacının tamamen para kazanmak olduğunu ifade eden Bahçıvan, “Yaptığım her işi de zaten yasalara uygun yapıyorum. Vergi levham, satış yetki belgem, faturam, her şeyim mevcut. Ben de isterim ki dükkan açayım, belli bir yerim olsun ama maalesef şartlar bunu gerektiriyor. Ben, vergimi devlete veriyorum, bu şekilde para kazanıp aileme bakıyorum, inşallah yanlış yaptığım bir şey yoktur, yapıyorsak da halkın takdiri affetsinler bizi” ifadelerini kullandı.
Malatya’da, bir tek kendisinin vergi levhası ile sokakta satış yaptığını aktaran Bahçıvan, “Malatya genelinde yüzdeliğe vurursak belki yüzde 1’i bile geçmez. O yüzde birlik kısımda da ben varım, yani bu işi vergi levhasıyla yapan kimse yok, sadece ben varım. Dışarıda seyyar ya da işporta değimiz çok olaylar oluyor ama onların hiç birisinin vergi levhası yok” dedi.
Konuşmasında, vergi levhası olmadan çalışan ticarethanelere de seslenen Bahçıvan, “Ben kazandığım 1 liranın bile yüzde 15’ini devletle paylaşıyorum. Ben bu bütçeyle vergimi veriyorsam, daha büyük kazançlar elde eden işletmelerin vergi kaçırmasını istemiyorum da tasvip de etmiyorum. Ben vergi vermezsem, bir başkası vermezse devlete vergiyi kim verecek. Bu köprüler, yollar nasıl yapılacak?” şeklinde konuştu.