Mardin’de düzenlenen “15 Temmuz sonrası yeni Türkiye” programına katılmak üzere kente gelen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, 28 Şubat ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mağdurlarına ilişkin bir soruya, “Hukukun yolları açıktır, bu yolları mutlaka kullanmalarını tavsiye ediyorum” yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, “15 Temmuz sonrası yeni Türkiye” konulu programa katılmak üzere Mardin’e geldi. Malkoç, ilk olarak, Mardin Valiliği’ni ziyaret etti. Valilik ziyaretinde şeref defterini imzalayan Malkoç, ardından Mardin Valisi Mustafa Yaman ile makamında görüştü. Malkoç, basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından, bir otelde düzenlenen programa katıldı.
“Terörün üstesinden geleceğiz”
Programda konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, Musul’a düzenlenecek operasyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Malkoç, Türkiye halkının her dönemde terör olaylarının üstesinden geldiğini belirterek, “Türkiye’de önemli olaylar var. Ülkenin çevresinde, tarihi sayılabilecek olaylar var. Burada bizi en çok sevindiren şey, Türkiye’nin güçlü olması ve Türkiye’de dünya lideri olan bir cumhurbaşkanımızın olmasıdır. Hem sorunları çok iyi biliyor hem çözümleri çok iyi biliyor hem de dünya siyasetinin dengelerini iyi bilip, gerektiğinde de dünyadaki diğer ülkelere bu bölgenin sorunlarının nasıl çözülebileceğini yüksek sesle haykırıyor. Türkiye’nin zengin insan kaynağının yanı sıra bu birikimine ilaveten cumhurbaşkanımızın da böyle bir lider olması bizim için bir avantajdır. Bu coğrafyada, Musul’da, Suriye’de ve bu topraklarda görülen terör olayları geçmişte çok görülüp yaşandı. Gerek Selçuklu döneminde gerek Osmanlı döneminde gerekse Cumhuriyet döneminde. Biz millet ve devlet olarak hepsinin üstesinden bugüne kadar gelmeyi başardık, bundan sonra da başaracağız inşallah” dedi.
“Hukuk yolları açık”
Malkoç, bir gazetecinin, 28 Şubat ve FETÖ mağduru ailelerle ilgili sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Bunlarla ilgili olarak hukukun yolları açıktır. Yerel mahkemelerin verdiği kararlar hukuka aykırıysa orada düzeltilir. Eğer Yargıtay kararı onamışsa bunun yargıda düzeltme yolları vardır. Mutlaka bu yolları kullanmaları gerekir. Bir hukukçu olarak bunu tavsiye ediyorum. Biz güçlü bir milletiz, güçlü bir devletimiz var ve çok şükür hukuk sistemimizi işletiyoruz. Anayasada değişmesi gereken veya anayasa değişmesi gerekiyorsa onu da milletin oyuyla yapacağız. Kim gayrı meşru yollardan devleti ele geçirmeye kalkarsa, bu millet onların yakasına yapışır, polisimiz ve savcımız yakasına yapışır, sanık sandalyesine oturtulur ve yargıda gereken cezayı bu millet adına verir. Silaha ve teröre bulaşmadan, illegal yollara sapmadan herkes düşüncesini, görüşünü ve fikrini alabildiğine açık bir şekilde bu memlekette bundan sonrada söylemeye devam edecektir.”
Program daha sonra basına kapalı olarak devam etti.