HATAY (AA) - İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Selim Harbelioğlu, nüfusu bir milyonun üzerindeki 11 kent, ülke nüfusunun yüzde 70'i ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75'inin deprem tehlikesi altında olduğunu savundu.

Harbelioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi üzerinden 16 yıl geçtiğini, başta Gölcük olmak üzere Marmara Bölgesi'nin depremin yıkıcı etkisini yaşadığını, depremde binlerce insan hayatını kaybettiğini, binlercesinin yaralandığını ve ülke ekonomisinin ağır darbe aldığını hatırlattı.

Türkiye'nin önemli deprem kuşakları üzerinde bulunduğunu ifade eden Harbelioğlu, şöyle devam etti:

''Ülke topraklarının yüzde 66’sı 1. ve 2. derece deprem bölgesinde yer almakta. Nüfusu bir milyonun üzerindeki 11 büyük kent, ülke nüfusunun ise yüzde 70’i ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75'i deprem tehlikesi altında.
İnşaat Mühendisleri Odası bilimsel, mesleki bilgi ve gerekliliklere dayanarak, depremin yıkıcı etkisinin ancak yapı üretiminin ve yapı denetiminin nitelikli hale getirilmesi ile savunmaktadır. İnşaat mühendisliği her zeminde ve her şart altında güvenli ve sağlıklı yapı üretebilen ve bunu örnek uygulamalarla kanıtlayan bir bilim dalıdır. Doğa olaylarının doğal afet durumuna geçmemesi ancak her yapının mühendislik hizmeti almasını sağlayacak bir sistem kurmaktan geçmekte. Yapı denetimi, güvenli, sağlıklı  yapı üretimin olmazsa olmazıdır. Bugünün kritik sorusu depremlerden ders alınıp alınmadığıdır. 1999 Marmara depreminden sonra yaşanan 2011 Van Depreminde gerekli derslerin alınmadığı, deprem öncesi ve sonrasında nelerin yapılması gerekiyorsa yapılmadığı ortaya çıkmıştır.''

Harbelioğlu, ülke genelinde depreme karşı mevcut yapı stoğunun iyileştirilmesi, güçlendirilmesi ve yapı üretim sürecinin denetlenmesinin önemli olduğunu belirtti.

Açıklamasında Türkiye'de yaklaşık 20 milyon yapı bulunduğunu ve mevcut yapıların yüzde 67'sinin ruhsatsız ve yüzde 60'ının 20 yaşından büyük olduğunun altını çizen Harbelioğlu, ''İnşaat Mühendisleri Odası 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıl dönümünde 'Depremin, deprem sonucunda ölümün, yıkımın bir kader olmadığını yaşamın ve insan hayatının savunulduğu bir ülke yaratılması' çağrısında bulunmakta. İnşaat Mühendisleri Odası güvenli ve sağlıklı yapı sağlanana, yapı denetiminin kamusal özelliği belirleyici olana, mühendislik hizmeti almadan üretilmiş tek bir yapı kalmayana kadar susmayacaktır" ifadelerini kullandı.