Manavgat Side Turizm Yatırımcılar Birliği (MASTOB) Başkanı Cengiz Haydar Barut, Almanya Parlamentosu’nda Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı’nın kabul edilmesinin ardından iptallerin söz konusu olmadığını ifade etti.
Almanya parlamentosunda Ermeni Soykırımı yasa tasarısının kabul edilmesi nedeniyle yaşanan krizin ardından iptalin söz konusu olmadığını belirten MASTOB Başkanı Cengiz Haydar Barut, “Alman ve Türk halkının yıllardan bu yana gelen güçlü bir beraberliği ve dostluğu var. Özellikle bu iddianamenin geçmesinden sonra bir iptal yok. Rezervasyonlarda genel olarak bir yavaşlama var ama biz bunu ayırt edemiyoruz. Terörden dolayı mıdır, bundan dolayı mıdır ya da başka etkenlerden dolayı mı bunu ayırt edemiyoruz. Ama rezervasyonlarda yavaşlama var" diye konuştu.
“TURİZMCİLER OLARAK TÜRKİYE İLE RUSYA ARASINDAKİ KRİZE MÜDAHİL OLMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL”
Turizmciler olarak Rusya ile Türkiye arasında yaşanan krize müdahil olmaları gibi bir şeyin söz konusu olmadığını ifade eden Barut, “Bu olay devletler arasında gelişen bir kriz. Bizim bireysel yapacağımız girişimler bu sorunun çözümünde etken olamaz. Yaşanan krizden dolayı Akdeniz çanağında 60 bin kişiden fazla kişi işsiz kaldı. Manavgat’ta aynı şekilde etkilendi. Bölgemizde birçok turizmci Haziran ayında tesisini kapatmayı düşünüyor. Bugüne kadar görülmemiş bir kriz yaşıyoruz. Doğal afetler dışında karşımıza çıkabilecek en büyük kriz. 60 binden fazla kişiyi işsiz bıraktı. Krizin bu yılki kadar kötü olmasa da önümüzdeki 2-3 yılı olumsuz yönde etkileyeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
“İSPANYA, PORTEKİZ, HIRVATİSTAN KAYBETTİĞİMİZ TURİSTİ KENDİLERİNE ÇEKTİ”
Hükümetin turizme yönelik açıkladığı acil plan destek paketlerine de değinen MASTOB Başkanı Barut, "Yeni bakanımız göreve başladı. Henüz bir toplantı yapmadık. Yeni bakanımızın ne yapacağını bilemiyoruz ama 2017 yılı için bugün açıkladığımız herhangi bir uçak paketi ya da turizm desteği önümüzdeki bir kaç ay içerisinde kendini hissettirmez. Bu tür destekleri 2017 yılı için bugünden vermek lazım. Yapacağımız toplantıda bunu yeni bakanımız Nabi Avcı’ya da ileteceğiz. Bayram tatili 9 güne uzatıldı, ayrıca Okulların tatil edilmesiyle gelecek bir süreç var. Biz hiç bir zaman ümidimizi kesmiyoruz. Tamam dolmak için değil ama hiç olmazsa bugünden daha iyi günleri ümit ediyoruz. Şu anda tüm Avrupa, İspanya, Portekiz, Hırvatistan çevresindeki ülkeler ve Yunanistan bizim kaybettiğimiz turistin büyük bölümünü toplamış görünüyor. Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ise çok büyük bir etkisi olacağını sanmıyoruz. Çünkü biz burada tesislerimizde büyük ekranlarda televizyonlarla Avrupa Şampiyonası havasını birçok otelimizde yaşatıyoruz. Şuanda rezervasyonlara bakarsak yerliye yönelik 6-7 ay öncesinde verilen fiyatların daha da altında fiyat bulmak mümkün. Onun için yerli yabancı fiyat ayrımının konuşulmasının bir anlamı kalmadı. Yani yerli müşterilerimiz için de korkunç derecede indirimlerimiz var" dedi.