Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından gerekli çevresel standartları sağladığı belirlenen plaj, marina ve yatlara törenle mavi bayrak verildi.

TÜRÇEV Başkanı Rıza Epikmen, Ayas Plajı'nda düzenlenen törende, Yumurtalık ilçesindeki mavi bayrağın sadece Adana'nın değil, Doğu Akdeniz'in de ilk mavi bayrağı olduğunu vurguladı.

"Mavi bayrak" uygulamasında geleceği düşünerek, çok sıkı kurallarla hareket ettiklerini ifade eden Epikmen, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Mavi bayrağı almak çok zor, kaybetmek çok kolay. Türkiye 2015 yılında 436 mavi bayraklı plajıyla  dünya ikincisi oldu, bunun gururunu hep birlikte yaşıyoruz. 1993 yılında 3 mavi bayrakla çıktığımız bu yolda, bugün neredeyse 500 bayrağa doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Sanki her yıl ilk defa mavi bayrak veriyormuş gibi aynı heyecanı hissederek çalışıyoruz.''

Yumurtalık plajının, bayrağı tesadüfen almadığını anlatan Epikmen, çevre ve plaj düzenlemelerinin ardından arıtma tesisini tamamlayan ilçenin mavi bayrak almaya hak kazandığını vurguladı.

Epikmen, Türkiye'nin 3 mavi bayraklı tesisten gelinen noktada mavi bayrak sahibi 436 plaj, 22 marina ve 14 yata ulaştığını, en fazla mavi bayraklı tesis bakımından dünya genelinde 2. sırada yer aldığını aktardı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Çevre Sağlığı Daire Başkanı Hüseyin İlter ise Adana için bir ilk olan mavi bayrağın alınmasında emeği olan herkese teşekkür etti.

Bakanlık olarak Türkiye'de 34 ilde bin 208 plajdan 15 günde analizler alarak tahliller yaptıklarını ifade eden İlter ''Türkiye bu alanda gayet güzel noktada. Denizlerimizde yüzde 99 alanda yüzülebilir. Dünyada böyle bir imkana sahip olan ülke çok azdır'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Proje İnşaat Dairesi Başkanı Volkan Uzun da mavi bayrağın önemli bir etiket ve ödül olduğunu belirterek bu başarıda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Protokol konuşmalarının ardından   "mavi bayrak",  Ayas Plajı'nda göndere çekildi. 

TÜRÇEV En İyi Çevre Eğitim Etkinlikleri ödüllerinin de verildiği törende, Kuşadası Belediyesi, Sealight Otel, Bodrum Yalı Çiftlik Bölgesi otelleri plaj kategorisinde, Bodrum Milta Marina da marina kategorisinde ödüle layık görüldü.