Mersin’de nükleer santral istemeyen çevreciler, Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı’nda sessiz protesto eylemi yaptılar. Salonda slogan atılması üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanetin Kocamaz, “Ben şahıs olarak nükleer santrale karşı olduğumu 100 defa söyledim. Bu işi şova dönüştürmeyin. Burası meclis” diyerek tepki gösterdi.
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) öncülüğünde Kongre ve Sergi Sarayı’na gelen bir grup nükleer karşıtı, 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda yer almaması için eylem yaptı. Toplantı öncesinde bahçede bir süre bekleyen nükleer karşıtlarına CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak da destek verdi.
MERÇED Başkanı Sabahat Aslan da yaptığı açıklamada, amaçlarının meclisin çalışmasını engellemek değil, Mersin’in nükleer santral istemediğini meclis üyelerine bir kez daha anımsatmak olduğunu vurguladı.
NÜKLEER KARŞITLARI SALONA PANKARTLA ALINMADI
Nükleer karşıtları daha sonra ellerinde, “Nükleer santral istemiyoruz” pankartlarıyla salona girmek istediler ancak girişlerine izin verilmedi. Pankartları zabıtalara veren grup daha sonra salona alındı. Nükleer karşıtları, salonda da sessiz protesto eylemi yaptılar. Toplantıyı dilek ve temenniler bölümüne kadar sessizce izleyen çevreciler, dilek ve temenniler bölümünde, CHP’li Meclis Üyesi Derya Özinç’e verdikleri kısa açıklamanın okunmasını sağladılar. Açıklamayı alkışlarla karşılayan nükleer karşıtlarından birinin, ‘Nükleer santral istemiyoruz’ şeklinde slogan atması üzerine, mecliste kısa süreli bir gerilim yaşandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, “Burada bağıramazsınız. Burası meclis. Meclisin insicamını bozamazsınız. Eylem yapacaksanız gidin dışarıda yapın” dedi.
Bu esnada CHP Mersin İl Kadın Kolları Başkanı Pakize Güler’in, Başkan Kocamaz’a, “Sizin nükleer santralle ilgili görüşünüzü merak ediyoruz” demesi üzerine Kocamaz, “Ben şahıs olarak nükleer santrale karşı olduğumu 100 defa söyledim. Bu işi şova dönüştürmeyin. Burası meclis. Bu mecliste sizin konuşma, soru sorma hakkınız yok. Eylem yapacaksanız, burası onun yeri değil, eylemi dışarıda yaparsınız” yanıtını verdi.
Daha sonra salonu terk eden nükleer karşıtlarına dışarıda da Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ile Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç ve bazı CHP’li meclis üyeleri de destek verdi. Eylem olaysız sona erdirdi.