MALATYA (AA) - İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezince (MYM) meslek uzmanlarına yönelik Malatya ve Elazığ'da "eğiticilerin eğitimi" programı düzenlenecek. 

İNTES MYM Yönetim Kurulu Başkanı Gürhan Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, daha geniş ve etkin hizmet sunabilmek amacıyla merkezde görev alan uzman havuzunu genişletmeye karar verdiklerini belirtti.

Malatya ve Elazığ’da bu amaçla “eğiticilerin eğitimine” yönelik çalışmaları 7-8 Şubat 2015’te başlatacaklarını kaydeden Özdemir, buralarda açılacak irtibat bürolarının, hizmeti yaygınlaştırmak açısından önemli olduğunu vurguladı. Malatya’da 50’ye yakın, Elazığ’da ise 55 civarında yapı alanında en az üç yıl çalışıp deneyim kazanmış meslek uzmanının “eğiticilerin eğitimi” programına katılımlarının sağlanacağını belirten Özdemir, "Amacımız adaylara yapacağımız yeterlilik sınavlarında daha etkin olmalarını sağlamaktır. Eğitimlere katılanlar arasında, inşaat mühendisi, saha mühendisi, yapı teknik öğretmeni ve inşaat teknikeri gibi meslek sahipleri bulunuyor. Sınırlı da olsa eğiticilerin eğitimi programına elektrik, makine mühendisleri ile teknikerleri de katılabilecekler" ifadelerini kullandı. 

Eğitim sonunda katılımcılara, “Eğiticilerin Eğitim Programı Katılım Belgesi” verileceğini kaydeden Özdemir, Malatya ve Elazığ’da konuyla ilgili yapı meslek liseleri ile işbirliği yapacaklarını, sınavların meslek liselerindeki atölyelerde gerçekleştirileceğini belirtti.

Eğitime tabi tutulan uzmanların, sınav komisyon üyesi, soru hazırlayıcı ve soru denetleyici olarak tercih edecekleri birimlerde görev alabileceklerini kaydeden Özdemir, Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin sektörde nitelikli iş gücünün vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurgulayarak, "Nitelikli iş gücü, inşaatı sektöründe kaliteli işlerin teminatı olacak. Sektörde kalıcı olarak çalışmak isteyenlerin vakit kaybetmeden mesleki yeterlilik belgelerini almaları gerekiyor. Yeterlilik sınavları ile belge alan işçiler, güvenle şantiyelerde çalışmaya devam edecekler" değerlendirmesinde bulundu.

Bu yıl itibarıyla "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" işlerde Mesleki Yeterlilik Belgesinin zorunlu olacağı bir dönemin başladığına işaret eden Özdemir, "İşçiler, sınavlara katılıp ehil olduklarını ispatlamak zorunda olacaklar. Buna göre, artık belgesiz işçi çalıştırılamayacak" açıklamasında bulundu.