İSTANBUL (AA) - "Anadolu Federe İslam Devleti/İslami Cemaat ve Cemiyetler Birliği (AFİD/İCCB) yöneticisi" olduğu iddiasıyla yargılandığı davada, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan 17,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Metin Kaplan'ın, yeniden yargılanmasına ve tahliye edilmesine karar verildi.

Dönemin özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucu, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan aldığı 17,5 yıl mahkumiyet infazının bitmesini Edirne Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bekleyen Metin Kaplan'ın avukatları, geçtiğimiz Temmuz ayında bu mahkemeye müvekkillerinin yeniden yargılanması ve tahliye edilmesi talebiyle başvurdu.

Dilekçede, "Metin Kaplan'ın kayınbiraderi Hasan Basri Gökbulut'un dönemin Erzurum Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından yargılandığı örgüt davasından mahkum edildiği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), bu yılın mayıs ayında, adil yargılanma ilkesinin ihlal edildiği kararı verdiği, Metin Kaplan'ın da aynı gerekçelerle mahkum edildiği ve bu nedenle davasının yeniden görülmesinin zaruri olacağı" şeklinde gerekçeler sunulduğu öğrenildi.

Dilekçede, adil yargılanma ilkesi ihlali tespit eden AİHM'in kararına istinaden Metin Kaplan'ın da yeniden yargılanması ve bu doğrultuda tahliye edilmesi talebi yer aldı.

Talebi değerlendiren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, dün akşam verdiği kararla, 12 Ekim 2004'den bu yana cezaevinde bulunan Metin Kaplan'ın, AİHM kararı çerçevesinde yeniden yargılanmasına ve bu karar doğrultusunda tahliye edilmesine hükmetti.

Metin Kaplan'ın tutuklu bulunduğu Edirne Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda yakalandığı hastalık sonucu ameliyat olduğu ve sağlık gerekçelerinin raporlarla birlikte mahkemeye sunulduğu da kaydedildi.