1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nde hem 2 milyon oy hem de 40 milletvekili kaybeden MHP'de, ilk olarak eski milletvekillerinden Sinan Oğan daha sonra Koray Aydın ve Meral Akşener partide değişim isteyerek, olağanüstü kongre talebinde bulundu.
Başlangıçta yetki verdikleri avukatlarla delegelerden "birlikte" imza toplayarak, partiye teslim eden ancak sonuç alamayınca mahkemeye başvuran muhalifler, mahkemeden olağanüstü kongre için vize çıkmasının ardından, yollarını ayırdı.

Kasım 2015'de kongre talebiyle imza toplamaya başlayan Aydın, Oğan, Akşener, genel başkanlık yarışına daha sonra katılan, o süreçte MHP'deki görevinden istifa etmeyerek, delege imzası toplamadığı ve mahkemede de kendi lehlerine müdahil olmadığı gerekçesiyle Ümit Özdağ ve Süleyman Sazak ile ortak bir çalışma içinde yer almadı.

Olağanüstü kongre toplanarak, tüzük değişikliğinin sağlanması ile partide genel başkanlık yarışı başlayacak. Tüzüğe göre, ilk iki turda salt çoğunluk gerekirken, üçüncü turda en çok oyu alan isim genel başkan seçilecek.

Partiyi olağanüstü kongreye götürmek üzere yetkilendirilen Çağrı Heyeti'nde birer temsilcisi olan Aydın, Oğan ve Akşener, ayrıca kendileri için toplanarak istişarede bulunmak üzere, "Siyasi Heyet" oluşturdu. Muhalif üçlü, söylem olarak genel merkez ile delege açısından ise birbirleriyle yarışıyor.

8 Nisan'da görülen duruşmanın ardından, 9 Nisan'dan itibaren Akşener, Oğan ve Aydın'ın yanı sıra daha sonradan adaylıklarını açıklayan MHP milletvekili Ümit Özdağ ile eski milletvekili Süleyman Sazak da delegeleri yakın markaj altına almaya başladı.

Genel Merkez muamması
MHP'de Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin ne yapacağı ise henüz bilinmiyor. Zira Bahçeli olağanüstü kongreyi toplamayacağını, toplatmayacağını açıklamıştı.

MHP'nin başvurusunun ardından, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararı temyiz edilir ve kararın icrası durdurulursa, süreç başka bir boyut kazanacak.

Bahçeli'nin katılmayacağı bir olağanüstü kongrede seçilecek kişi yasal olarak, MHP'nin yeni genel başkanı olacak.