Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) tarafından düzenlenen ve Expo 2016 Antalya’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Uluslararası Bahçecilik Expoları Konferansı", kongre merkezinde yapıldı. Farklı ülkelerden katılımcıların yer aldığı konferansta Milano Exposu ile Expo 2016 Antalya’nın deneyimleri paylaşıldı.
AIPH, 68. Yıllık Olağan Kongresi kapsamında düzenlenen "Uluslararası Bahçecilik Expoları Konferansı"nın açılış konuşmasını, AIPH Başkanı Bernard Oosterom yaptı. Uluslararası bahçecilik sergilerinin, düzenlenen ülkeler ve tüm dünyayla bitkilerin önemini paylaşmak için bir vesile olduğunu belirten Oostrerom, Expoların eğitim rolünün yanı sıra şehirlerin yeşillendirilmesinde, kentleşmenin sorunlarıyla baş etmede çok önemli yeri olduğunu belirtti.
“Şehirler de böyle yerler haline gelmeli”
AIPH’in aynı zamanda Expoların hangi ülkede yapılacağını onaylanan kuruluş olduğuna dikkat çeken Oosterom, "Bizim onaylamış olduğumuz Expolardan birisini ziyaret eden herkesin, ilham almasını, bilgilenmesini arzu ediyoruz. Bunlar, bitkilerin hayatta nasıl kullanılacağını gösteren birer fırsat. Şehirler de böyle yerler haline gelmeli. İnsanlar, kendi vatandaşları ve çevreleri için peyzajı daha iyi kullanmanın yollarını bulabilmeli" diye konuştu. Oosterom, gelecekte uluslararası bahçecilik Expolarının, insanların dünyanın bitkilerini kullanarak, mekanları nasıl iyileştirebileceklerini öğrenecekleri yerler haline gelmesini de temenni etti. Oosterom, uluslararası bahçecilik sergilerinin bahçe bitkilerinin odak noktası olması gerektiğini de belirtti.
“Expolar düzenlendiği ülkelere ve şehirlere ekonomik, politik ve kültürel katkılar sağlamaktadır”
Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Fırat Işık da Türkiye’nin ilk Exposunu Antalya’da gerçekleştiriyor olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek şöyle konuştu:
“AIPH Uluslararası Bahçecilik Expoları Konferansı’na EXPO 2016 Antalya olarak ev sahipliği yapmaktan dolayı hissettiğimiz memnuniyeti ayrıca belirtmek isterim. Küreselleşen dünyamızda Expolar düzenlendiği ülkelere ve şehirlere ekonomik, politik ve kültürel katkılar sağlamaktadır. Her bir Expo kendi alanında halkı bilinçlendirmeyi, değişimi, paylaşmayı, ilerlemeyi teşvik etmeyi ve diyalog ile deneyimleri aktarmayı hedeflemektedir. Bahçecilik Expoları doğa ile insanı tekrar buluşturmakta ve hızlı şehirleşmenin oluşturduğu sorunları çözmede önemli bir rol üstlenmektedir.”
“Expoyu düzenlemek yorucu geçti”
Işık, Expoların bu özelliğinden yola çıkarak Expo 2016 Antalya olarak çiçeğin saflığı, çocuğun geleceği temsil etmesi nedeniyle “Çiçek ve Çocuk” temasını “Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya” mottosu ile Antalya’da sürdürmeyi amaçladıklarını ifade etti. EXPO 2015 Milano’nun Genel Müdürü Piero Galli ise ülkesindeki EXPO çalışmalarını anlattı. Expoyu düzenlemenin yorucu geçtiğini ancak katılımın fazla olduğunu belirten Galli, yaşadıkları sorunları, katılımcı ülkeleri, Exponun ülkeye getirilerini paylaştı.
“Kendilerini ifade edebilmelerine fırsat vermek durumundayız”
Galli’nin ardından ise EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı Mücahit Şengül Türkiye’nin ilk Expo deneyimini anlattı. EXPO 2016’nın hazırlık süreci, ülke katılımları hakkında bilgiler veren Şengül bu süreçte kendilerini en çok zorlayan konunun “Expo”nun ne olduğunu insanlara anlatmak olduğunu söyledi. Şengül bundan sonra Expo düzenleyecek ülkelere ise “Expoda bizler birer orkestra şefiyiz. Katılımcı ve ziyaretçi odaklı bir platform oluşturarak, katılımcı ve ziyaretçinin kendilerini ifade edebilmelerine fırsat vermek durumundayız” dedi.
“Bu yaptığımız konferansın büyük önem taşıdığını düşünüyoruz”
Konferansın genel bir değerlendirmesini yapan AIPH Genel Sekreteri Tim Briercliffe ise Expoların uluslararası katılım ve fikirlerin paylaşımına olanak sağlayan yerler olduğunu hatırlatarak, “Bu konferans sayesinde insanları bir araya getirmeyi ve fikirlerini paylaşmayı kolaylaştırıyoruz. Her zaman elde edilen sonuç bir sonraki Exponun daha iyi olması için önemli. Eğer bir Expo düzenliyorsanız kuvvetle muhtemel daha önce bunu hiç düzenlememişsinizdir. Bu nedenle sıfırdan başlıyorsunuz. Yaptığınız her şeyi sıfırdan öğreniyor ve uyguluyorsunuz. Bu nedenle bu yaptığımız konferansın büyük önem taşıdığını düşünüyoruz” diye konuştu.
Konferansın devamında; 2018 Taichung, 2019 Beijing, 2020 Avustralya ve 2022 Hollanda Expolarının hazırlıkları hakkında sunumlar yapıldı.