Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, savunma sanayisinin gelişmesi üzerinde hassasiyetle durduklarını belirterek, "En kritik zamanlarda müttefiklerimiz dahi ihtiyacımız olan silah sistemlerini vermekten imtina edebiliyorlar" dedi.
Giresun Valiliği’nde gazetecilere açıklamalarda bulunan Nurettin Canikli, Türkiye’nin daha da güçlendirilmesi ve zenginleştirilmesini, gelir seviyesinin yükseltilmesini hedeflediklerini söyledi.
AK Parti iktidarları döneminde Türkiye’deki milli gelirin 3 kattan fazla reel olarak arttığını anlatan Nurettin Canikli, “Bu da gerçekten tarihi sonuçlardan bir tanesidir ama bunun da sınırı yok. Türkiye’yi şimdi en üst gelir grubunda bulunan ülkeler grubuna sokmak için mücadele veriyoruz. Özellikle orta gelir tuzağından kurtulmak, yani 10 bin dolar seviyesindeki kişi başı milli geliri ilk etapta 13-15 bin aralığına yükseltmek ve daha sonra da 20 bin doların üzerine çıkartmak. İkinci en büyük hedefimiz terörle mücadeleden sonra budur” diye konuştu.
“SON 3 YILDA MİLLİ GELİRDEKİ DAĞINIKLIK VE DENGESİZLİĞİN GİDERİLMESİ İÇİN BÜYÜK ADIMLAR ATILDI”
Aktivitenin daha da hızlandırılarak Türk insanının gelir seviyesinin yükseltilmesine dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Canikli, “Bu yapılırken ilave kaynakların adil bir şekilde toplumun bütün katmanlarına bütün kesimlerine dağıtılması aynı zamanda. Yani zenginlik artarken milli gelir büyürken aynı zamanda bütün toplum kesimleri arasında dengeli bir şekilde paylaştırılması o hedeflerden bir tanesidir. Son 3 yıl da milli gelirdeki dağınıklığın ve dengesizliğin giderilmesi noktasında çok büyük adımlar atıldı. Özellikle alt ve orta gelir grubundaki vatandaşların gelirlerindeki artık diğerlerinden çok daha fazla ve yüksek seviyelere ulaşmış durumda. AK Parti hükumetlerinin bugüne kadar uyguladığı ağırlıklı sosyal politikaların sonucudur. Bu politikalara devam edeceğiz. 13-14 yıldır hazırlanan bütçe sosyal yönü ağırlıklı bir özellik taşıyor. Toplumun gelir seviyesi biraz daha düşük olan kesimlerle, devletin kamu kaynaklarının daha fazla artırılması politikamızdan hiç vazgeçmedik, artan oranda da devam edecek. Bir taraftan milli gelir büyür zenginlik artarken aynı zamanda toplumun bütün katmanlarına genişletilmesi artırılması hedefimiz” ifadelerini kullandı.
“ÖZGÜR VE BAĞIMSIZ TÜRKİYE İÇİN YERLİ SAVUNMA ÜRÜNLERİNE YOĞUNLAŞIYORUZ”
Savunma sanayi noktasında şu ana kadar çok büyük atılımlar yaptıklarını, bundan sonra da bu atılımların süreceğini vurgulayan Canikli, şöyle devam etti:
“2002’de savunma sanayi konusunda milli gelir üretim oranı yüzde 20 seviyesinde iken bu oran şu anda yüzde 60’a yükselmiştir. Bunların önemli bir bölümü de ciddi teknolojik sofistike savunma silahları, araçları ve ürünleridir. Bu konuda alacak epey bir mesafemiz var. Hem ekonomik kalkınmaya çok büyük katkı sağlaması, katma değeri yüksek ürünler olması ve hem de böyle bir coğrafyada özgür ve bağımsız hayatımızı devam ettirebilmemiz için, kendi yerli milli savunma ürünlerine sahip olunması gerçeğinden hareketle bu alana çok yoğun bir şekilde yükleniyoruz.”
“MÜTTEFİKLERİMİZ BİRÇOK DEFA SİLAH SİSTEMLERİNİN TÜRKİYE’YE VERİLMESİNİ ENGELLEDİLER”
En kritik zamanlarda müttefiklerin Türkiye’nin ihtiyacı olan silah sistemlerini vermekten imtina ettiklerini ifade eden Başbakan Yardımcısı Canikli, “En canlısını şu anda yaşıyoruz. Geçmişte de Türkiye bu tür sorunlarla karşı karşıya kaldı. Kıbrıs Barış Harekatında, daha sonra terörle mücadele kapsamında ihtiyaç duyduğu silah sistemlerinin müttefiklerimiz tarafından verilmemesi engellenmesiyle sayısız defa Türkiye karşı karşıya kaldı. Bütün bunlardan ders çıkarmış ve kararlı şekilde bu alanda kendi topraklarımızı kendi savunma ürünlerimizle birlikte korumamız gerektiğini biliyoruz. O nedenle bu yöndeki çalışmamamızı büyük bir hassasiyetle yürütüyoruz. Bu ürünler ayrıca katma değeri yüksek yoğun teknoloji içeren ürünler aynı zamanda Türkiye’nin orta gelir düzeyi tuzağından çıkmasını sağlayacak ürünlerdir. Bu alanda çok daha etkin şekilde Türkiye’nin savunma ürünlerini geliştirmesi için yoğunlaşıyoruz” şeklinde konuştu.