Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yönelik düzenlemelere ilişkin, “FETÖ ile mücadelemizi yapacağız ama yarın FETÖ yerine METÖ gelmesini de engelleyeceğiz. Yaptığımız tüm düzenlemeler buna yöneliktir” dedi.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kara Havacılık Okulu inşasının inceleme ve Valilik ziyaretinin ardından şehit ailelerine ziyarette bulundu. Ardından Isparta’nın MHP’li Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ı makamında ziyaret eden Bakan Işık’a, Günaydın belediye hizmetleri hakkında bilgi verdi. Bakan Işık burada yaptığı konuşmada Isparta halkının 15 Temmuz’da demokrasiye sahip çıktığını belirtti. Bakan Işık, “O gün bugündür millet olarak kenetlendik. Siyasiler bile tatlı rekabeti bir kenara bırakıp bir milli mesele olarak her konuda dayanışma sergiliyor. Sayın Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’nin darbe karşısındaki duruşu Türk milletinin takdirini kazandı. Bunu tüm illerde siyasetin içinde karşılıklı anlayışa dönüşmesi çok önemli. İnşallah bu birlik beraberlik daim olur. Siyaset elbette rekabettir. Ama söz konusu vatansa gerisi teferruat anlayışını unutmayacağız. Bu anlayışla hareket ettiğimiz sürece önümüzdeki engelleri tek tek aşarak yolumuza devam edeceğiz. Türkiye olarak çok mesafe aldık. Bazı ülkelerin 15 Temmuz’da ortaya koyduğu tavırdan Türkiye’nin belli güce eriştiğini herkes net olarak anladı. Ama daha almamız gereken yol var. Bu yolu en hızlı şekilde almamızın yolu milli birlik ve beraberliğimizi korumamız ve güçlendirmemizdir" dedi. Bakan Işık, Belediye ziyaretçi defterini imzaladıktan sonra AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti.
"Millet 15 Temmuz’da sandığı beklemedi"
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, AK Parti İl Başkanlığı’nda yaptığı konuşmada AK Parti iktidarının 14 yılda pek çok engellemelerle karşı karşıya kaldığına vurgu yaptı. Bakan Işık, “1 Kasım seçimlerinden sonra demokratik ülkedeki işleyiş gibi bizim ülkemizde işleyiş devam eder derken tarihin en büyük ihaneti ile karşı karşıya kaldık. 15 Temmuz gecesi asker elbisesi giymiş haniler darbe teşebbüsünde bulundu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu en kritik anlardan biriydi. Öncelikle Allah’ın yardımı var. Bir kahraman binbaşı bu darbeyi ihbar etmese, darbe teşebbüsü öne çekilmese ve Sayın Cumhurbaşkanımız bulunduğu yerden 15 dakika öncesi çıkamasa bugün bambaşka bir Türkiye’de olabilirdik. Bunların tamamı Allah’ın yardımıdır. Ama Allah bize aklımızı kullanmayı emrediyor. İşte Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla Türk milleti sokağa döküldü. Teşkilatlarımızın büyük gayreti oldu. Önce siz çıktınız. Orada askerlerin aman ateş etmeyin, sizler bu vatanın evladısınız telkinleri olayın ne olduğunu farkında olmayan pek çok askeri milleti kurşun sıkmaktan alıkondu. Ama o haşhaşiler, o afyon yutmuşlar gözler, kararmış şekilde millete ateş açtılar. Fakat ne oldu milletin iradesine kimseni ipotek koyamadığı ortaya çıktı. Millet daha önceki darbeleri sandıkta mahkum etti. Ama 15 Temmuzda sandığı beklemedi. Sokağa çıktı darbeyi akamete uğrattı. Isparta halkı sokağa çıkmasaydı, bu hainlerin planlarına göre her şey yürüseydi çok daha fazla insanımızı kaybedebilirdik. Darbe girişimi başarıya ulaşamazdı. Ama şehit sayımız binlerle ifade edilebilirdi. Isparta halkı ölüme meydan okudu, ölümü korkuttu. Havalimanına gelip askerleri Ankara’ya götürmek isteyen hainler emellerine ulaşamadı” dedi.
“Askerimize dünden daha fazla sahip çıkacağız”
İhanete bulaşmayan TSK’nın kahraman mensuplarının da darbenin önlenmesinde büyük gayret gösterdiğini kaydeden Bakan Işık, “TSK bizim silahlı kuvvetlerimiz, ordu bizim ordumuzdur. İçinden ihanet edenler çıktı ama bu bizim silahlı kuvvetlerimiz bağlamaz. O hainlere karşı bizim duyduğumuz öfkeden çok daha büyüğünü askerimiz duyuyor. Bunların TSK’dan temizlenmesi için onlar da bizimle gayret gösteriyor. O açıdan askere bakışımızda değişiklik olmayacak. Bu ordu bizim ordumuz. Bu ordu peygamber ocağı. Onun için askerimize dünden daha azla sahip çıkacağız. Bileceğiz ki,bu ordu hakikaten içinden hainler çıkmış olmasına rağmen bu milletin öz evladıdır. Onun için TSK’nın ihtiyaçlarının giderilmesi için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bir taraftan bu hainlerin kökünü kazımakla diğer taraftan ordumuzun geleceğe çok güçlü hazırlanması için gayret sarf ediyoruz” diye konuştu.
“Ordunun üstünden gereksiz yükleri alıyoruz”
Ordunun harbe hazırlık seviyesini üst seviyeye çıkarmak için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Bakan Işık, “Hükümet olarak siz darbeyi sokakta önleyen Türk milleti ‘bir daha beni sokağa çıkarma’ mesajını veriyor. Şu anda yaptığımız tüm çalışmalar bu darbeci anlayışı tamamen tasfiye etmek içindir. Artık Türkiye’de kimse kafam bozulursa yönetime el koyarım anlayışıyla hareket etmesin. Bunun için özellikle TSK’nın üzerindeki gereksiz yükleri alıyoruz. TSK kendi asıl işine odaklansın. Nedir bunlar harbe hazırlık, harekat, istihbarat, eğitim, muharebe bu işleri TSK tam bir emir komuta içinde yapacak. Ama TSK’ya yük olan personel, lojistik gibi yükler Milli Savunma Bakanlığı tarafından üstlenilecek. Bazıları televizyona çıkıyor ‘TSK’ya şöyle yapılıyor böyle yapılıyor’ diyor. Hiçbir şey yapılmıyor. TSK güçlendiriliyor. Fabrika ve tersaneler, okullar Savunma Bakanlığının yapacağı işlerdir. Hastane işlemeciliğini Genelkurmay yapmaz. TSK’da emir komuta zinciri bozulmuyor. Bir ordunun asli görevi harbe hazırlıktır tersane çalıştırmak değildir. Emir komuta zincirinde bozulma olmayacak. Ama kuvvet komutanları Bakanlığa bağlı olacak. Bütün gelişmiş demokrasilerde böyledir. Bu açıdan kimsenin tereddüdü olmasın TSK hem emir komuta birliği içinde yoluna devam edecek, hem asil görevleri olmayan görevleri MSB’ye devredecek hem de bir dan Türkiye’de TSK’nın darbeyle muhtırayla anılmaması için bu çalışmalar sürecek. Tüm derdimiz bu. Hiçbir subayımız askerimiz darbeyle anılmak istemiyor. Ama birilerinin bir daha TSK aracılığıyla bir şeyler yapabilirim hevesine kapılmasını önlemek de bizim görevimiz. FETÖ ile mücadelemizi yapacağız ama yarın FETÖ yerine METÖ gelmesini de engelleyeceğiz. Yaptığımız tüm düzenlemeler buna yöneliktir. Bu çalışmaların sonucunda TSK kendi alanında çok daha dinamik bir yapıya kavuşacak” şeklinde konuştu.