Son zamanlarda Yalova Belediye Meclisi tarafından 1/25 binlik çevre düzeni plan notlarına aykırı kararlar alındığını ileri süren Yalova Mimarlar Odası Başkanı İsmail Hakkı Gültekin, iskele meydanına Necip Fazıl Kısakürek ile Nazım Hikmet’in şiirlerini okuyan banklar koyan Belediye Başkanı Vefa Salman’a, kendilerinin de yönetmelikleri okuyan "konuşan bank" hediye etmek istediklerini söyledi.
Mimarlar Odası Başkanı Gültekin, 1/25 binlik çevre düzeni planının bir şehrin anayasası olduğunu hatırlattı. Bu plana aykırı uygulamalar yapılamayacağını dile getiren Gültekin, "1/25 binlik çevre düzeni planı bir ilin anayasasıdır. Bu anayasayı korumakla yükümlü olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilimizde ise Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüdür. Son zamanlarda turizm tesisleri ile ilgili plan notlarına aykırı olarak belediye meclisince kararlar alınmaktadır. Şu anda eski Arboretum alanında bulunan turizm tesislerinin bir kısmı 1/25.000’lik plan notlarına aykırıdır. Geçtiğimiz yıl siyasi güç, burada bulunan turizm tesislerini konut alanına dönüştürmüştür. Siyasiler, bürokratlar ve sivil toplum kuruluşlarının ortak hareketiyle konuta dönüştürülen bu alan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tekrar turizm tesisine dönüştürülmek zorunda kalınmıştı. Mimarlar Odası Yalova Temsilciliği olarak, nokta plan tadilatları yapmak yerine turizm tesislerindeki bina yüksekliği ve inşaat alanını arttırmak için her türlü yardıma hazırız" dedi.
BELEDİYEYE YÖNETMELİKLERİ OKUYAN BANK HEDİYE EDECEKLER
Gültekin, şunları söyledi: "Turizm tesislerini konuta dönüştüren güç, bu konuda yardımcı olabilir. Bizler Yalova’da yaşayan insanlar olarak tek yürek olduğumuzda başaramayacağımız iş yoktur. Yatırım yapacak insanları da Yalova için korumakla yükümlüyüz. Belediye Başkanımız Sayın Vefa Salman, Cumhuriyet Meydanı’na koyduğu konuşan banklarla edebiyatımızın iki değerli şairi Nazım Hikmet ile Necip Fazıl Kısakürek’i Yalova’da buluşturdu. Denize karşı vapur iskelesine doğru montajı yapılan konuşan banklar misafirlerine bu iki şahirden şiirler okuyacak. Sayın başkanı bu icraatından dolayı canıgönülden kutluyoruz. Mimarlar Odası olarak biz de belediyeye 1/25 binlik çevre düzeni ve planlama yönetmeliğini okuyan konuşan bank hediye etmek istiyoruz" dedi.