Muş’ta binlerce vatandaş alanlara akın edip demokrasi nöbetini tutuyor. Darbecilere tepki gösteren vatandaşlar ay yıldızlı bayraklarla hükümete ve Cumhurbaşkanına destek vermeye devam ediyor.
Muş’ta akşam saatlerinde bir araya gelen binlerce vatandaş belediye meydanını hıncahınç doldurdu. Burada ay yıldızlı bayraklarla darbe girişiminde bulunanlara tepki gösteren vatandaşlar hükümete ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destek verdiler.
Dualar edip sloganalar atan vatandaşlar saatlerce belediye meydanında bekleyip daha sonra Muş Valiliği önüne geçti. Burada vatandaşlara eşlik eden AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Belediye Başkanı Feyat Asya, AK Parti Muş İl Başkanı, CHP ve MHP İl Teşkilatları ve çok sayıda STK temsilcisi eşlik etti.
Vatandaşlarla birlikte meydandan ayrılmayan AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, sivil inisiyatifin gücünü en iyi şekilde gösterdiğini belirterek darbecilerin başarılı olamayacaklarını söyledi.
Tüm Muş halkının Cumhurbaşkanı ve devleti için ayakta olduğunu ifade eden Şimşek, “Şuanda görüldüğü gibi 24 saat uyumadan dinlenmeden sivil isyanını ortaya koyuyor. Diyor ki hiçbir güç sivil gücün üzerinde olmaz. Bu darbe örgütüne darbe paçavrasına tepkisini koyuyor. Minnettarız bu millete, bu millet diyor ki güç benim, sivil inisiyatif benim, darbeye hayır diyor, örgütlere hayır diyor, çetelere hayır diyor, teröristlere hayır diyor. Şuanda Muş’un bütün siyasi partileri bütün STK’ları bütün düşünceleri ortak bir iradeyle kendi düşüncelerini sivil bir güçle ortaya koymaktadırlar. Biz bu insanlara minnettarız, bu insanların gücü olduğu müddetçe hiçbir güç bu gücün üzerine olamaz. Herkes hesabını buna göre yapsın. Biz bu insanlara minnettarız. Çok byük liderimiz var çok büyük önderlerimiz var onlara minnettarız. Rabbim bu insanların birlikteliklerini korusun. Rabbim birliğimizi korusun. Hiçbir güç Muş’tan da çıktığı gibi asla ve asla sivil gücün üzerinde olamaz. Herkes hesabını buna göre yapsın. Hiçbir zaman başarılı olamayacaklardır. Çetelere kahrolsun diyor vatandaşlar, sloganları öyledir. Muş’tan bütün Türkiye’ye selam gönderiyoruz” dedi.
Tüm siyasi parti ve etnik yapıların demokrasi için alanlarda olduğunu kaydeden Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, “15 Temmuzda ki bu karanlık güçlerin darbe girişimini haber alır almaz 45 dakika içerisinde bu meydan adeta mahşeri bir alana dönüştü. Ve hiçbir fikir ayrılığı, siyasi fikir ayrımı, felsefi duruşu, etnik kökeni ayrımı yapmak sızın tek bir kelime geliştirdiler ‘dik dur eğilme bu millet seninle’ dediler” ifadelerini kullandı.
Kürtçe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için ölmeye hazır olduğunun altını çizen AK Parti Muş İl Başkanı Namık Ergün de şunları söyledi: “4 gecedir yatmadık, uyumadık yine de uyumayacağız. Cumhurbaşkanımız için özgürlüğümüz için demokrasi için bütün Muş sonuna kadar burada. Ölmek var dönmek yok. Ez buna te dımırım (senin için ölürüm) Recep Tayyip Erdoğan.”
Darbe girişiminde bulunmak isteyenlere tepki göstererek alanda vatandaşlara destek veren Cumhuriyet Halk Partisi Muş İl Başkanı İsmail Adanır ise “Demokrasi nöbeti hepimize lazım. Bu ülkede hukuk hepimize lazım, biz demokrasi ve hukuk adına buradayız. Birilerinin propagandası için burada değiliz o yüzden yapılan darbeyi kınıyorum. Yaşasın demokrasi yaşasın hukuk” dedi.
Türk’ün Türk’ten başka dostunun olmadığını ve dua eden Canan Taşbulak isimli yaşlı kadın da “Allah’u Teâlâ ezanları dindirmesin inşallah, bayrağımızı indirmesin, bizi vatandaşız etmesin. Vatansız bir millet, Suriye’yi görüyorsunuz bizler Suriye’ye kapıyı açtık ama bize kapı açan yok. Türkün dostu Türk’ten başka kimse yok. Ne mutlu Türküm diyene” şeklinde konuştu.
Öte yandan çok sayıda vatandaş Muş Valiliği önünde demokrasi nöbetini sürdürmeye devam ediyor.