Muş’ta binlerce vatandaş gün boyu sokakları terk etmedi ve esnaf ise işyerlerini ay yıldızlı bayraklarla süsleyerek askeri darbe girişimine tepki gösterdi.
15 Temmuz akşamı bir grup askerin darbe girişimi nedeniyle ülke genelinde olduğu gibi Muş’ta da vatandaşların tepkisine neden oldu. Binlerce vatandaş ay yıldızlı bayraklarla sokaklarda yürüyüş yaptı, Valilik ve belediye önlerinde sloganlar atarak darbe girişimine tepki göstererek hükümete ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destek verdi. Sabah erken saatlerinden itibaren ay yıldızlı bayraklarla araç konvoyu ve yürüyüş yapan vatandaşlar belediye önünde toplantı. Muş Valisi Seddar Yavuz, saatlerce tekbirlerin getirildiği ve sloganların atıldığı alana gelerek teşekkür etti. Darbe girişiminin olduğu saatten itibaren gerekli tüm önlemleri aldıklarını ve herhangi bir sorunun söz konusu olmadığını belirten Vali Seddar Yavuz, ne PKK nede paralel yapıların bu devleti çökertmeyeceğini söyledi. Artık bu milletin kandırılamayacağını ifade eden Vali Yavuz, “Artık bu millet kandırılamaz, artık bu millet gerçeği görüyor. Çünkü bu millet bin yıllık İslam kardeşliğine bin yıldır süzülmüş İslam çeşmesinden su içmeye devam ediyor. Böyle olduğu için ne PKK ne de dün paralel örgütler bu devleti çökertemeyecek ve sizleri asla mağlup edemeyecekler. Bunu iyi bilin ki olay çıktıktan sonra güvenlik birimlerimizi her noktaya yerleştirdik. ve seçilmiş sizlerin oyu ile iktidara gelmiş basta Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükûmetimiz olmak üzere emaneti korumak için her türlü gayretle çabayla ilin valisi olarak tarafımdan gösterilmiş ve tüm ekibime gerekli talimatlar verilmiştir. Ve sizler vali konağı etrafı olmak üzere her tarafta büyük bir sevgi seli ile adeta etten bir duvar örerek bize destek oldunuz. Allah sizden razı olsun” dedi.
“Biz ordumuza F-16’larımızı, helikopterlerimizi ve diğer mühimmatlarımızı vatandaşlara doğrultsunlar diye almıyoruz” diye sözlerine devam eden Vali Yavuz, “Biz bunları bu vatana da düşmanlık edenleri bertaraf etsinler diye alıyoruz. İşte bu hain çete dün masum insanları hedef aldı. Bunlara masun diyorlardı bunlara iyi çocuk diyorlardı. Gördünüz bunlar iyi çocuklar mı? İnsanları katledenler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni bombalayanlar mı acaba masum? Ama şunu iyi bilin ki Türk Silahlı Kuvvetleri, yani ordumuz bizim peygamber ocağıdır. O yüzden de biz Mehmetçik diyoruz askerlerimize ve ordumuz bu hainleri temizliyor ve temizlemeyecek merak etmeyin” şeklinde konuştu
Bu millete ihanet edenleri elbette cezalandıracaklarının altını çizen Vali Yavuz, “Ordumuzun yanındayız. Ordumuz çünkü bizim canımız, ciğerimiz, gözümüz ve göz bebeğimiz. Ama bu millete ihanet edenleri elbette cezalandıracağız. O hainlerden hesap soracağız ve siz merak etmeyin. Sizlerin emanetini ne pahasına olursa olsun bu şehirde taşıyacağız” ifadelerine yer verdi.
Yapılan konuşmalardan sonra şehitler için gıyabı cenaze namazı kılındı ve dualar edildi. Vatandaşlar halen sokakta demokrasi direnişine devam ediyor.