Namibya’nın başkenti Windhoek’ta Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), UNESCO, UNICEF ve Namibya Eğitim Bakanlığı işbirliğinde “Namibya’da Okulun Terk Problemi” konulu bir konferans düzenlendi.
TİKA, Namibya’da gerçekleştirdiği projelerine yenilerini eklemeye devam ediyor. TİKA’nın destekleriyle Namibya’nın başkenti Windhoek’ta UNESCO, UNICEF ve Namibya Eğitim Bakanlığı işbirliğinde “Namibya’da Okulun Terk Problemi” konulu bir konferans düzenlendi. Konferansın hedef kitlesi olan politika yapıcılar ile okul çağındaki gençlerin buluşarak, bu önemli problemi beraber değerlendirmelerinin hedeflendiği program kapsamında TİKA Windhoek Program Koordinasyon Ofisi, konferansa başkent Windhoek dışından gelen gençlerin katılımını sağladı. TİKA adına TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Daire Başkanı Dr. Mehmet Yılmaz’ın iştirak ettiği konferansa Namibya Eğitim Bakanı Katrina Hanse-Himarwa, Namibya Dışişleri ve İşbirliği Bakan Yardımcısı Peya Mushelenga, Namibya Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Agnes Tjongarero ve BM Namibya Büyükelçisi Kiki Gbeho ile TC Windhoek Büyükelçisi Deniz Çakar da katıldı.
TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Daire Başkanı Dr. Yılmaz yaptığı açılış konuşmasında, TİKA’nın tüm dünyada, özellikle eğitim alanında gerçekleştirdiği çalışmalardan bahsederek, Namibya’da böyle bir projeye dâhil olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. İki gün süren programda öncelikle uzmanlar küresel bir sorun olarak okulu terk probleminden, bunun Namibya özelindeki yansımalarından ve Namibya için çözüm önerilerinden bahsettiler. Uzmanlarca ifade edilen nedenler arasında fakirlik gibi sosyo-kültürel nedenler, sınav ve ders programları gibi eğitim politika ve stratejileri, toplum ve aile desteği eksikliği, çalışma zorunluluğu ve mahrum toplulukların (marginalized communities) kendi özel problemleri yer aldı. Uzman sunumlarının akabinde gerçekleştirilen grup tartışmalarında gençler, ortaya konulan sebepleri değerlendirerek kendi tecrübelerini anlattılar. Konferans katılımcıları, toplantılar ve tartışmalar neticesinde vardıkları sonuçları ve çözüm önerilerini ikinci gün sonunda Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Sanet Steenkamp’a arz ettiler.
Öğrencilerin okulu lise döneminde, hatta çoğu zaman ilkokul düzeyinde terk etmeleri Namibya eğitim sisteminin en önemli sorunlarından birisini oluşturuyor. Okula başlayanların ancak yüzde 30 kadarının liseyi tamamladığı Namibya’da bu durum, eğitim için yapılan büyük çaplı harcamaların gelir oluşturamadan ziyan olmasına neden oluyor. Sınırlı olan kaynakların bu şekilde heba edilmesi de işsizlik oranının yüzde 20’ye vardığı ülkede üretime ve kalkınmaya zarar veriyor.