GAZİANTEP (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak ve John Dyrby Paulsen başkanlığındaki 25 NATO Parlamenter Asamblesi Siyasi Komite üyesi, Suriyelilerin barındığı İslahiye’deki 1 Nolu Çadır Kent’te incelemelerde bulundu.

Heyet,  Adana İncirlik ziyaretinden sonra ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen ve İslahiye’deki 1 Nolu Başbakanlık AFAD Konaklama Tesisleri'nde barınan on bini aşkın Suriyelilerin kaldığı çadır kenti ziyaret etti.

Kızılay’a ait Protokol Çadırı’nda İslahiye Kaymakamı Ünal Çakıcı ve AFAD Gaziantep İl Müdürü Sinan Atakan ile öteki ilgililer tarafından karşılanan heyete Kaymakam Çakıcı, çadır kent hakkında bilgi verdi.

NATO Parlamenter Asamblesi Transatlantik İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Beatriz Rodrıguez-Salmones, yaptığı konuşmada öncelikle Türkiye Cumhuriyeti devletine, hükümetine ve sivil toplum kuruluşlarına, Suriye’deki baskıdan, şiddetten kaçan kadın, erkek ve çocuklar için çok güzel bir dayanışma örneği göstermesinden ve kapılarını açarak yardım etmesinden dolayı teşekkür etti.

"Biz Avrupalı ülkeler olarak bu son derece kötü duruma yeterince dahil olmadık. Ben bu şekilde düşünüyorum" diyen Beatriz Rodrıguez-Salmones, 12 Suriyeliye, heyetin Avrupa'ya döndüğünde kendilerinden Avrupalı ilgili makamlara ve yetkililere sorunun çözümüne yönelik nasıl bir mesaj vermelerini istediklerini sordu.

Avrupa'nın mültecileri kabul etmediğini vurgulayan Beatriz Rodrıguez-Salmones kendimizi kale gibi korumaya çalıştıklarının altını çizerek Suriyeli ailelerin birleştirilmesine yönelik ve UNİCEF'in kaybolmayacak bir nesil başlığında çocuklarla ilgili yeni bir projesinin başlatıldığından bahsetti.

AFAD Gaziantep İl Müdürü Atakan ise heyete, kamplarda on bin öğrencinin bulunduğunu ancak Gaziantep’te yaklaşık 80 bin eğitim öğretim çağında kamp dışında kalan Suriyeli çocuk olduğunu, bunlardan sadece 20 binine hizmet verilebildiğini söyledi.

Çözüme yönelik konuşmaları dinleyen Suriyeli temsilciler, Esed’in kimyasal silahlar kullandığına dair ellerinde görüntülerin bulunduğunu, Türkiye'den başka ülkenin kendilerine yardım etmediğini dile getirdi. Temsilciler, Esed rejiminin Halep’te tarihi kültürel eserleri parçalamasından dolayı o eserlere de sahip çıkılması çağrısı yaptı, katliamın durdurulmasını istedi.

Çadır kentte okul müdürlüğü yapan Suriyeli Abdulhalık Baradey, Suriye’de "300 bin kişi katledildi, 4 milyon Suriye dışında mülteci olarak, 7 milyon Suriye içinde şuraya buraya sığınmış kişi var. Şu ana kadar bu ses duyulmamışsa ne zaman duyulacak" diyerek heyete sitem etti.

Heyet brifingin ardından Çadır kentteki Suriyeliler için açılan anaokulu ve ortaokul ile liseyi ziyaret ederek, Suriyelilerin Kızılay'ın kartla alışveriş yaptıkları marketi gezdi. Sosyal tesisleri gezen heyet Suriyeli bir aileyi çadır içerisinde ziyaret etti, onlarla sohbet etti. Suriyelilerin alışveriş yaptıkları ve İslahiye Kaymakamlığının çalışmaları sonucu konteynerlerden yapılan çarşıda dolaşan heyet, kendilerine ikram edilen kahveyi içti.

Çadır kent ziyareti ardından gazetecilere açıklama yapan John Dyrby Paulsen, Suriyeliler için Türk hükümetinin ve Türk halkının çabasından ve gayretlerinden övgüyle bahsederek, saygı duyduklarını ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyelilerin durumlarını yerinde görme imkanına sahip olduklarını belirtti.

Suriyelilerin savaştan dolayı ne tür zorluklar çektiklerini bildiklerini ifade eden Paulsen, çözüm konusunda bir sürü kurum bir sürü teşkilat ve bir sürü insanın Türkler ve Suriyeliler dahil bir araya gelmesi gerektiğini belirterek, "Türk hükümetinin neyi önerdiğini biliyorum ve anlıyorum. Bu da çözümün bir parçası olabilir ama bunun kararını birçok hükümet, devlet birçok parlamento bir araya gelerek vermesi gerekiyor” dedi.

Ziyaretlerin amacının Türkiye'nin yaptıklarını anlatmak adına önemli olduğunu vurgulayan Paulsen, "Ama maalesef diğer ülkeler yapması gereken her şeyi yapamadı diye düşünüyorum" dedi.

- "Halep düşerse bir milyon insan göç eder"

AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, NATO üyesi heyetin kampta yaşayan Suriyelilerin durumunu yerinde gördüğünü Türkiye’nin sağladığı imkanları gördüklerinde kampta sağlanan şartların diğer ülkelerden ne kadar farklı olduğunun anlaşıldığını, sorunun çözümü için üye ülkelerin ve uluslararası camianın harekete geçmelerini istediklerini söyledi.

Bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun defalarca çağrı yaptığını, hem BM’de hem de pek çok platformdan çağrıda bulunduğunu ifade eden Bak, Türkiye’nin misafirperverliğini gösterdiğini, komşu Suriye’deki mültecileri kabul ettikleri gibi Irak'tan gelen Türkmenlere de kucak açtıklarını, ellerinden gelen hizmeti yaptıklarını söyledi.

Özellikle Halep’teki durumun kötüleştiğine dikkati çeken Bak, "Eğer Halep düşerse, rejim tarafından ele geçirilirse bir milyon insan göç eder. Türkiye Cumhuriyeti olarak olayın başından beri söylediğimiz gibi uçuşa yasak bölgenin oluşturulması ve güvenli bölgelerin oluşturulması. Haklı olduğumuz ortaya çıktı" dedi.

"Umudumuz bu sorunun çözülmesi " diyen Bak, halkın yanında olduklarını, Suriye'de zulmün bir an evvel sona ermesini dilediklerini ifade etti.

Heyet daha sonra Gaziantep’e hareket etti.