ANKARA (AA) - Başkent Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe girişimi ve sonrasında yaşananları, kuklalarla çocuklara anlatacak.

Çalışmalarına ilişkin AA muhabirine bilgi veren İkiler, darbe girişimini çocuklara anlatmak için yeni bir eser hazırladığını aktararak, "Darbe nasıl gerçekleşebilir ve kimler yapabilir?" sorularından yola çıktığını ve çocuklara, hayvanların diliyle darbe girişimini anlatmayı hedeflediğini söyledi.

İkiler, darbe girişimi sonrasında yöneltilen eleştirilere de dikkati çekerek, "İlk başlarda 15 Temmuz'un tiyatro olduğunu söyleyenler, şimdilerde bunun bir oyun olduğunu söylemeye başladı ve çocuklarımıza yansıdığını görmeye başladım." dedi.

Oğlu ile 16 Temmuz sabahı aralarında geçen konuşmaya da değinen İkiler, şunları kaydetti:

"Eve döndüğümde oğlumun gözleri kan çanağıydı ve bana, 'Başınıza bir şey gelmiş olsaydı ben nasıl ayakta duracaktım?' dedi. Kendisine, 15 Temmuz'u ve yaşadıklarımızı izah ettiğimde, olayları çok iyi görüyordu ama sonra çocuğumda da ufak tefek değişiklikler başladı. En son misafir olduğum bir okulumuzda üç-beş tane genç yanıma geldi ve tebessümle, 'Hocam güzel söylüyorsun da bunların oyun olduğunu nasıl göremiyorsunuz?' demeye başladılar. Çocuklara kim nasıl dokundu bilmiyorum ama 15 Temmuz'un senaryodan ibaret olduğunu yavaş yavaş zihinlere enjekte etmeye başladıklarını gördüm ve bu beni korkuttu."

Mehmet Tahir İkiler, yetişkinler için "Karanlığa Karşı Direniş" adlı eserinin de sahnelendiğini belirterek, "Büyükler için bir tiyatro yaptık ve o oyunla direnişimizi sonuna kadar aktaracağız ama ya çocuklar? Bütün öğretmenlerimizi tenzih ediyorum ama biz çocuklarımızı öğretmenlere emanet ediyoruz. 15 Temmuz ruhunu anlatırken yanlış yerden bakıldığını hissetmeye başladım. Bu çok acı bir durum." ifadelerini kullandı.

"Vatan sevgisini, kuklalarımızla çocuklarımıza vereceğiz"
Müstakil Sahne Sanatları ve Eğitim Derneği (MÜSSED) Sanat Kurulu Başkanlığını da üstlenen İkiler, dernek bünyesinde çocuklara yönelik drama eğitimi verildiğini belirterek, "Drama eğitimlerimizin içinde yer alan, değerler eğitimi çerçevesinde, vatan sevgisini, kuklalarımızla çocuklarımıza vereceğiz." dedi.

Ailesinden miras kalan kuklalarla 40 yıldır hemhal olduğunun altını çizen İkiler, çocukların hayal dünyasına nüfuz edebilmek için, darbe girişimini hayvanlar aracılığıyla ormanda geçen bir kurguyla anlatacağını belirterek, "Aslana ve o yönetime darbe yapmaya çalışan, tabiri caizse çakalların halkın arasına karışırken neleri kullandıklarını anlatmaya çalışacağız." diye konuştu.

İkiler, 17 hayvan karakterinin sahnede yer alacağına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Aslanın tek başına kaldığı dönemlerde, kargaların birlik olup diğer hayvanları nasıl örgütlediğini ve çakala karşı direndiklerini anlatacağız. 15 Temmuz'u ne yapıp edip, doğru bir şekilde emanet etmeliyiz. Geleceğimizin teminatı olan çocuklara, 15 Temmuz farklı anlatılıyor ve yanlış enjekte ediliyorsa, çocuklarımızı kaybetmiş oluruz. 15 Temmuz'u yaşayan biri olarak, çocuklardan edindiğim bu izlenim karşısında çok üzüldüm. Şimdiden önlem almak için de kuklayla 15 Temmuz'u anlatacağım."

FETÖ'yü çakallar temsil edecek
Başkent Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni İkiler, FETÖ'nün isim verilmeden çakal ve çevresindeki birkaç hayvan tarafından oyunda temsil edileceğini ifade etti.

İbibik kuşunun da oyunda yer aldığını aktaran İkiler, "O kuşların güzellikleri ormana huzur getirecek. Ormanın üstüne çöken karanlıkta, hüdhüd kuşunun duyurusu ve müjdesiyle halk, 15 Temmuz'da nasıl sokağa çıkıp tanklara karşı durduysa, kargalar, kuşlar ve geyikler yani ormanın bütün ahalisi çakala karşı duracak." değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Tahir İkiler, kalkışma sırasında sokağa çıkan halkın yüreklerindeki hak ve dava bilincine vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Allahu Teala'nın bize verdiği gücü ve kuvveti kullanmamız gerekiyordu. Bazı noktalarda bu gücü kullanmadığımız zaman bir imtihana tabi tutulduğumuzu düşünüyoruz. O gece omzumuza konan bir el mi, hüdhüd kuşunun bir dokunuşu ve tebessümü mü bilemiyorum ama o, bize sokağa çıkmamızı söyledi. Buna örnek teşkil eden hadise şu; sokaklara çıktığımız o gece tanklara karşı gençler önümüzde giderken, yaşlı bir amca bize şehadet getirmemizi söyledi. O an hiçbirimiz o amcayı anlamadık. Ben de ertesi gün anladım. O amca bize, 'Çocuklar bu işin ucunda şehadet var' demek istedi. Onun için hüdhüd kuşları her zaman aramızda olacaklar."

Ailelerin 15 Temmuz'da yaşananları doğru şekilde çocuklarına anlatması gerektiğini vurgulayan İkiler, 40 senedir 15 Temmuz gecesi için hazırlanan FETÖ'nün, Türk milletinin birlik ve beraberliği neticesinde hezimete uğratıldığını dile getirdi.