ABD Başkanı Barack Obama, terör örgütü DEAŞ ile mücadele için 5,8 milyar dolar ek bütçe talep etti.

Temsilciler Meclisi Başkanı'na bir mektup gönderen Obama, Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) için ilave bütçe talebinde bulundu.

Obama mektubunda, talep edilen bütçenin DEAŞ ile mücadele ve Afganistan'da yürütülen operasyonlar için kullanılacağına dikkati çekti.

Dışişleri Bakanı John Kerry de yazılı bir açıklama yaparak, DEAŞ ile mücadele ve ABD'nin güvenliği için bu ilave bütçenin önemini vurguladı.

Kerry açıklamasında, "Bu bütçe, DEAŞ'tan da etkilenmiş bölgelerde insani yardımların sağlanması için ilave kaynaklar sağlayacaktır. Bu bütçe, aynı zamanda bir defalık olmak suretiyle DEAŞ tarafından tehdit edilen büyükelçiliklerimizde güvenliği artırmak için kullanılacaktır." ifadelerine yer verdi.

DEAŞ ile mücadelede "kritik" bir dönemde olunduğunu kaydeden Kerry, Kongre ile çalışarak gerekli desteğin alınmasını sağlayacaklarını belirtti.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter da konuya ilişkin bir açıklama yaparak, talep edilen bütçenin kendi bakanlığında hangi alanlarda kullanılacağını duyurdu.

Bütçenin DEAŞ'a karşı mücadelede ve Afganistan'da yürütülen operasyonlarda kullanılacağını bildiren Carter, "Bütçe, sahadaki kumandanlarımızın tavsiyeleri sonucunda oluşturulmuştur. Bütçe, Savunma Bakanlığının yanı sıra Dışişleri Bakanlığı ve USAID tarafından ortak bir paket olarak sunulmuştur. Savaş alanında ulaştığımız sonuçların yanı sıra diplomatik ilişkilerin desteklenmesi ve DEAŞ karşıtı mücadelenin güçlenmesine destek vereceğiz." değerlendirmesinde bulundu.