Eskişehir’de, çini atölyesi sahibi olan Serpil Işık, özel eğitim alan oğlunun kendisini geliştirmesi için çini işine girdiğini şimdilerde ise mesleğin eğitimini üniversitede alarak öğrencilere ders vermek istediğini söyledi.
Bir lüle taşı ustasının kızı olan Serpil Işık, özel eğitim almak zorunda olan bir oğlunun olması nedeniyle lüle taşından uzaklaştı. Lüle taşında kesici ve delici aletlerin oğluna zarar vereceği düşüncesi içine giren Işık, ardından çini işlemeciliğine merak sardı. Bununla ilgili kurslara giden Işık, ilk dükkanını açmak için malzemeleri farklı şehirlerden borç aldı. Ürünlerini kendi atölyesinde yapmaya başlayan çini ustası Serpil Işık’ın şimdi hedefi ise, üniversitede gerekli bölümden mezun olarak, çocuklara çini işlemeciliği mesleğini sevdirmek.
Atölyeyi çok zor şartlar altında açtığını ifade eden Işık, “Ben bu mesleğe oğlumun geleceğini hazırlamak için girdim. Oğlumun yeteneğine göre dışarıdan kurslarla kendimi geliştirdim, iki belge aldım. Büyükşehir Belediyesinin el sanatları kursuna gittim. Oradan iki belge alıp Koskep usullü finans hazırladım ama kişisel krediyle. Sosyal destek ile kaymakamlıktan atölyemi kurdular. Bu şekilde mesleğe başladım” diye belirtti.
“BORÇ KARŞILIĞI ÜRÜN ALDIM”
Işık, işe başlarken fazla bir ürüne sahip olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Üç ay kursa gitmiştim. Üç ay sonra ihaleye girip dükkan açtım. Yani bir raf kadar ürünüm vardı. Yerine gittim, Kütahya’dan ürünleri borç karşılığı aldım, ürünlerimi gerçekleştirdim. Sonra zaman zaman proje sunup, atölyemi başlattım. Böyle devam ediyoruz. İnşallah bu işle ilgili güzel sanatlar belgemi de aldıktan sonra oğlumla yurt içi, yurt dışı fuar ve festivallere katılmak istiyorum. İkinci hedefim milli eğitime dilekçe yazıp rehabilitasyon merkezleri, ilkokullar, ana sınıflarına çamurun enerjisini göstermek istiyorum. Buralarda çocuklar çamurla yeteneklerini görecektir. Tek tek okulları gezerek resim derslerine çini işlemeciliğini de sokmak için çalışacağım.”