KSÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Murat Şahin, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında diyabetin en hızlı arttığı ülkelerden birisi olduğuna dikkat çekerek Türkiye’de diyabetin ciddi bir problem olduğunu belirtti.

Dr. Öğretim Üyesi Murat Şahin, diyabetin Dünya genelinde de çok ciddi bir problem olduğunu ve önüne geçilmez ise yaşam kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkilediğini söyleyerek ,”Görülme sıklığındaki artışla birlikte 2045 yılında dünyada 628 milyon diyabet hastası olacağının tahmin edilmektedir.” dedi.

Dünyada 425 milyondan fazla diyabet hastası bulunduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Murat Şahin, “Şeker hastalığı olarak ta bilinen Diyabetes Mellitus, insülin eksikliği veya yetersizliği sonucu ortaya çıkan, hayat boyu süren ve kan şekeri kontrol edilmediği zaman hayat kalitesini azaltan önemli sorunlara yol açan bir hastalıktır. Diyabet çok sık görülen bir hastalıktır ve Dünyada yaklaşık 425 milyon hasta bulunmaktadır; artışın bu hızla devam etmesi halinde 2045 yılında 628 milyon diyabet hastası olacağı öngörülmektedir. Türkiye Avrupa'da diyabetin sık görüldüğü ülkelerden birisidir ve 2045 yılında Dünyada en fazla diyabet hastası olan 10.ülke olacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde sıklığı artan obezite, sağlıksız beslenme ile diyabet gelişimi için büyük risk oluşturmaktadır. Yaşam tarzı değişikliği ve egzersiz ile diyabet riskinin azaltılması mümkündür. Diyabet tanısı alanlarda ise hızlı bir şekilde kan şekeri değerlerini normale getirmek organ hasarlarının önüne geçilmesinde önemlidir.” uyarısında bulundu.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ise diyabet hastalığının Türkiye’de önemli bir sorun olduğunu belirterek, bu konuda toplumu bilgilendiren akademisyenlerimizden Dr. Öğretim Üyesi Murat Şahin’e ve zaman zaman toplumu aydınlatmak amaçlı açıklamalar yapan hekimlerimize teşekkürlerini ifade etti.