Almanya’nın kalifiye elaman açığını kapatmak için öncelikle ülke içindeki potansiyeli değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen CDU/CSU İstihdam Piyasası Çalışma Grubu Başkanı Peter Weiß, göçmen kökenli öğrencilerin gittiği bazı okullarda diploma alanların oranının yüzde 20’lerde kaldığını ifade etti. Weiß öncelikle bu gençlerin kalifiye hale getirilebileceğini vurguladı.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partileri CDU/CSU Meclis Grubunun kalifiye elaman ihtiyacı tartışmalarını incelemek için oluşturduğu çalışma grubu raporunu hazırladı. İstihdam Piyasası Çalışma Grubu Başkanı CDU milletvekili Peter Wieß’in kamuoyuna tanıttığı raporda önceliğin ülke içindeki potansiyelin değerlendirilmesine vurgu yapılıyor. Çoğunluğunun göçmen kökenli öğrencilerin gittiği birçok okulda diploma alma oranlarının düşük hatta bazı yerlerde yüzde 20’lerde olduğunu ifade eden Weiß, "Bu gençlerin motivasyonları tekrar yükseltilerek diploma ve meslek eğitimi almaları sağlanabilir." dedi.

Eskiden, "diploması olmadan da bir yerlerde yardımcı işçi olarak çalışabilirler" anlayışının hakim olduğunu fakat gelinen noktada kalifiye insana ihtiyaç olduğunu söyleyen Peter Weiß, bu gençlerin tekrar kazanılabileceğine dikkat çekti. Almanya dışından kalifiye eleman getirilmesini de desteklediklerini söyleyen CDU’lu politikacı, “Fakat yurt dışından kalifiye eleman getirilmesi tartışmaları bize ülke içindeki potansiyeli ihmal etmeye sevk etmemeli.” dedi. Almanya’da binlerce insanın yardımcı işçi (Hilfsarbeiter) olarak çalıştığını hatırlatan Weiß, bu insanların kalifiye hale getirilebileceğinin ve birçok işletmenin bu yola başvurduğunun altını çizdi.

İYİ EĞİTİMLİ MÜLTECİLER GELİYOR BUNLAR DEĞERLENDİRİLSİN

Suriye, Irak gibi ülkelerden gelen sığınmacıların eğitimli insanlar olduğuna dikkati çeken CDU’lu Peter Weiß, mültecilerin çalışma piyasasına kazandırılabileceğini söyledi. Federal Çalışma Ajansı’nın bu yönde pilot çalışmaları olduğu bilgisini veren Weiß, Almanca kurslarının artırılması gerektiğini vurguladı. "Mültecilerin istihdam piyasasına kazandırılmalarında Almanca anahtar rolde." diyen CDU’lu politikacı mültecilerin arasında gençlerin de olduğunu bunlara da meslek eğitimi verilmesinin önemli olduğuna değindi.

Federal İş Ajansı ve Federal Göç Dairesi’nin iltica için gelenlerin çocuklarının uyumu için “Erken tedbir“ projesinin desteklenmesi gerektiğini söyleyen Weiß, mülteci çocuklarının Almanca öğrenmelerini sağlamak için ek bütçe desteği sağlanmasını talep etti. 2012 yılından itibaren Almanya’ya Mavi Kart uygulamasıyla üçüncü ülkelerden kalifiye insanların kolaylıkla gelebilmelerinin yolunun açıldığını hatırlatan CDU/CSU Çalışma Grubu Başkanı Weiß, 2013 yılı rakamlarına göre 4 bin 651 kişinin Mavi Kart ile ülkeye geldiğini ve Mavi Kart uygulamasına ilginin düşük olduğunu söyledi.

Partilerin dile getirdiği kalifiye eleman ihtiyacı olan mesleklere göre puanlama sistemiyle Almanya’ya insan çekmenin kolay olmayacağına vurgu yaptı. Aynı şekilde meslek eğitimi için gelenlerin sayısının da 449 kişi olduğu bilgisini verdi. CDU’lu politikacı işletmelerin üçüncü ülkelerden kalifiye elaman getirmelerinin ancak Almanya’da ve AB’de aynı işi yapacak kişinin olmadığını belgelemeleri durumunda mümkün olduğunu ve bu uygulamanın da değişmesi gerektiğini dile getirdi.